Dr Csetényi Zsolt szülész-nőgyógyász

Dr. Csetényi Zsolt szülész-nőgyógyász

Szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában szerzett speciális képesítést dr. Csetényi Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály ultrahanglaborjának vezetője. Centrumunkhoz hasonlóan már ebben a kórházban is alapkövetelmény a vizsgálatok londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (FMF) által történő akkreditációja, ami megbízhatóan garantálja, hogy az ultrahangos mérések a lehető legprecízebben történjenek.

„1996-ban végeztem a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, azóta pedig Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán dolgozom főorvosként. Már kezdettől fogva a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztika volt a kedvenc területem a szakmán belül, és ez azóta sem változott: azért választottam a szülészet-nőgyógyászatot, mert egy kihívásokban gazdag, sokoldalú orvosi ágról van szó, ahol a betegek diagnosztikai vizsgálataitól kezdve a műtéti beavatkozásokon keresztül a képalkotásig mindenben elmélyedhet egy orvos. Azt is szeretem továbbá, hogy szülész szakorvosként nem csak betegekkel, hanem kismamákkal is foglalkozhatok, akiket végigkísérhetek a várandósság és szülés izgalmakkal és örömökkel teli élményein” – mondja orvosi motivációiról Csetényi.

Egyre precízebbé és pontosabbá válnak az ultrahangos mérések

„Az ultrahang-diagnosztika egy igen dinamikusan fejlődő és folyamatosan egyre inkább előtérbe kerülő terület a magzati diagnosztikai vizsgálatokon belül. Amellett, hogy a laboratóriumi vizsgálatok is egyre pontosabbá válnak – a Down-kór szűrésében például ma már több mint 99%-os érzékenység érhető el az immár több mint 70-féle eltérés kimutatására alkalmas NIFTY-teszttel – az ultrahangos vizsgálatok is egyre informatívabbá és részletgazdagabbá válnak. Ma már szinte teljesen valósághű, a fényképektől gyakorlatilag megkülönböztethetetlen felvételek előállítására képesek a berendezéseink, ami a magzat korábban észrevehetetlen, apró fejlődési rendellenességeinek azonosítását is lehetővé teszi. Ezen rendellenességek egy részét a biokémiai vizsgálatok sem azonosítják, így az ultrahang-vizsgálat rá az egyetlen mód, hogy tudomást szerezzünk a jelenlétükről. A második trimeszterben ellenőrizzük például az agyállomány szerkezetét, az agykamrák tágasságát, a szájpadot, az ajkakat és a szemlencséket, valamint megvizsgáljuk a mellkasi szerveket, különös tekintettel a szív billentyűire, üregrendszerére, benne a vér áramlási viszonyaira. Itt számos apró eltérésre derülhet fény, ahogyan a hasüregben található szervekben is, például a belek ultrahang-visszaverő képessége vagy a gyomor és a húgyhólyag folyadékkal történő telítődésének mérése alapján” – emel ki egy részletet a terhességi ultrahangvizsgálatok során végzett mérésekről Csetényi.

Fontos lenne, hogy az egész országban elterjedjen a megfelelő minőségbiztosítási rendszer

„A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának ultrahang-laboratóriumában évek óta az volt a célunk, hogy folyamatosan egyre magasabb színvonalon végezzük a magzati diagnosztikai vizsgálatokat: ebben egy komoly mérföldkő volt, amikor a mi orvosaink is a londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (FMF) szakmai elvárásainak megfelelően kezdtek dolgozni. Olyan akkreditációs rendszerről van szó, amely folyamatos szakmai visszacsatolást biztosít az ultrahangos orvosok számára arról, hogy milyen minőségben végzik a méréseiket, és ha egy-egy eredmény nem a megfelelő tartományba esik, akkor ez a későbbi mérések során már megfelelően korrigálható. Ugyanez a rendszer működik évek óta az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban is, amelynek szakemberei elhivatottak abban, hogy az FMF szabványainak megfelelő ultrahangvizsgálatok minél több hazai kórházban váljanak alapkövetelménnyé” – mondja az ultrahangos mérések minőségellenőrzési szempontjairól Csetényi.

Az ultrahang-diagnosztika folyamatos szakmai fejlődést igényel

„Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum felkérése logikusan illeszkedett az eddigi pályafutásomba, hiszen mindenben nagyon hasonlóan gondolkodunk az itteni szakemberekkel. Ez egy olyan munka, ahol többnyire nem elég a korábban, évek alatt már megszerzett tudás, és mindig lehet valami újat tanulni, ahogyan egyre jobb felbontású képeket adó eszközökkel dolgozhatunk. Fontos, hogy nyitottak maradjunk az újabb technológiai megoldások által nyújtott lehetőségek elsajátítására és tovább képezzük magunkat akkor, amikor ez a pontosabb diagnosztika érdekében szükségessé válik” – hangsúlyozza Csetényi.