Dr Weninger Tibor

Dr. Weninger Tibor

„Mindig is érdekelt a reproduktív medicina, ezen belül pedig az andrológia. A nőgyógyászati terület vonzott még korábban, de ehelyett aztán inkább az urológia mellett döntöttem, mivel ez közel áll az andrológiához. Ezen a két orvosi területen a manualitás is jelen van, a sebészeti beavatkozások során, ez is egy fontos szempont volt a számomra” – mondja pályaválasztásának hátteréről dr. Weninger Tibor, aki Centrumunkban a dr. Kopa Zsolt által vezetett andrológiai orvosi team tagjaként dolgozik.

Egységes irányelvek menték zajlik a páciensek andrológiai kivizsgálása és kezelése

„A Géndiagnosztikán működő orvoscsapat elsősorban a férfiak meddőségi problémáival foglalkozik: minden olyan esetet részletesen kivizsgálunk, ahol nem jön létre a kívánt várandósság, és már igazolt, hogy a meddőség oka a pár férfi tagjánál keresendő. Ezen kívül természetesen a további, a férfiakat ritkábban vagy gyakrabban érintő problémákat is diagnosztizáljuk és kezeljük: ide tartoznak például a merevedési zavarok, valamint a férfiak öregedésével együtt járó kórképek, mint a hipogonadizmus, amikor a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet. A hazai egészségügyi magánintézmények tekintetében egyedülállóak vagyunk abban, hogy a pácienseink kezelését egyszerre akár több szakember is koordinálhatja, hiszen ugyanazokat az irányelveket követjük a diagnosztika és a kezelés során is. Ez egységessé teszi a pácienseink ellátását” – mondja a szakember.

Kevesebb hibalehetőség, nagyobb hatékonyság

„A Géndiagnosztikai Centrumban már korábban is zajlottak andrológiai kivizsgálások és kezelések, most azonban már az orvosi team munkán van a hangsúly. Az egységes irányelveknek megfelelő, szabványosított ellátás a férfi meddőségi problémák kivizsgálásában és kezelésében is alapvető fontosságú, hiszen így nem véletlenszerűen választunk ki diagnosztikai és kezelési eljárásokat, hanem minden esetben ugyanannak a protokollnak a mentén haladunk. Ez nagyban növeli a diagnózisok felállításának és a kezeléseknek hatékonyságát, hiszen kevesebb hibalehetőség lesz, mintha nem egy egységes protokollt alkalmaznánk” – emeli ki dr. Weninger Tibor.

„Mindenkivel igyekszem bizalmas légkört teremteni”

„Minden esetben arra törekszem, hogy a pácienseimmel megtaláljam a megfelelő hangot. Minden eset más, vannak, akik bizalmatlanabbak, és vannak, akik kevésbé: igyekszem valamivel többet beszélgetni azokkal, akik az előbbi csoportba tartoznak, hogy bennük se maradjanak kételyek a diagnózissal vagy épp a választott kezelési módszerrel kapcsolatban. Alapvetően egy elég érzékeny területről van szó, főleg akkor, ha meddőségi problémával vagy merevedési zavarral jelentkezik valaki hozzám, a bizalmas, elfogadó és támogató légkörnek így nagyon nagy szerepe van. A férfiak sok esetben bátortalanabbak és szégyenlősebbek, mint a nők, így mindenképp sokat segít, ha érzik, hogy a megfelelő ellátást fogják kapni, és ezt részletekbe menően is meg tudjuk egymással beszélni. Gyakori esetnek nevezhető például az, amikor a férfiak a párjuk unszolására vágnak bele egy andrológiai kivizsgálásba, és nem teljesen a saját elhatározásukból. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy ne csak a megfelelő diagnózist és kezelést adjuk, hanem lelkileg is nyújtsunk valamennyi támogatást, bátorítást a páciens számára” – mondja a rendelés emberi oldaláról a szakember.

„Ha látom, hogy valaki gátlásosabb, visszahúzódóbb alkat, akkor igyekszem ezt rögtön az első találkozás alkalmával feloldani. Ez mind a kettőnknek jó, hiszen a páciens sem fog feszengeni és szorongani, és én is jobban fogom érezni magam a rendelés során. Azért is nagyon fontos mindez, mert ha valaki szorong, akkor kevesebb dolgot fog megosztani saját magáról, és nem fog beszámolni például olyan tünetekről, ami megkönnyítené a pontos diagnózis felállítását. Minél nyitottabb valaki, annál gyorsabban tudunk haladni, és annál hamarabb megtalálható az adekvát kezelési forma. El szoktam mondani azt is, hogy az andrológiai rendelések során jellemzően nem kerül sor semmilyen kellemetlen vizsgálatra, így ezektől nem kell tartani. A legtöbb esetben elegendő egy külső fizikális vizsgálat és egy ultrahang, ezek pedig semmilyen kényelmetlenséggel nem járnak.”

Megosztás