Dr Takács Tamás

Dr. Takács Tamás

„Már gyermekkoromtól kezdve orvosi motivációim voltak, így nem volt nehéz kiválasztanom, melyik egyetemre jelentkezzek. Szakterületemként pedig végül az urológiát választottam. Ehhez a területhez szorosan kapcsolódik az andrológia, amelyből később szintén szakvizsgát tettem”. Munkám során fontos, hogy megfelelően feloldjuk a férfiak szorongását” – meséli dr. Takács Tamás.

Az andrológia négy fő területtel foglalkozik: a férfi eredetű meddőséggel, a szexuális zavarokkal, a férfi fogamzásgátlással és az öregedés következtében kialakuló különféle problémákkal, ahová elsősorban a hormonhiányos állapotok miatt megjelenő panaszok tartoznak. „Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban elsősorban a férfi eredetű meddőségre fókuszálunk: a pár női és férfi tagjainak kivizsgálása párhuzamosan zajlik, az andrológiai rendelésen pedig szeretettel várjuk a párok hölgy tagjait is, így a pár problémáit közösen is át tudjuk beszélni” – mondja rendelésük megközelítési irányáról a szakember.

Mindenkinél ugyanazzal a három alapvető vizsgálattal kezdődik a diagnózis meghatározása

„Minden páciensük vizsgálata egy előre meghatározott protokoll szerint történik, ami azt jelenti, hogy minden esetben egy kötelezően, mindenkinél ugyanabban a sorrendben elvégzett vizsgálatsorozattal indítunk. Ide tartozik a páciens panaszainak és általános állapotának alapos kikérdezése, egy fizikális vizsgálat és egy spermavizsgálat. A további vizsgálatokat ezeknek az eredményei alapján végezzük el. Sor kerülhet például laborvizsgálatokra, vagy különféle képalkotó vizsgálatokra, a leggyakrabban ultrahangra. Ezeket követően a legtöbbször már meghatározható, hogy az adott páciens esetében mi lenne a leghatásosabb kezelés” – ismerteti a géndiagnosztikai centrum vizsgálati protokolljának menetét a szakember.

„Fontos, hogy megfelelően feloldjuk a férfiak szorongását”

„A kollégáim és én is tisztában vagyunk azzal, hogy a férfiak számára ez egy lelkileg kellemetlen dolog. A fizikai vizsgálatok ugyan nem jelentenek kellemetlenséget, a férfiasságot tekintve azonban egy igen érzékeny területről van szó. Emiatt törekszünk arra, hogy a rendelés a lehető legintimebb legyen, a beszélgetések diszkrétek és általában négyszemközt, vagy a pár női tagjával együtt zajlanak. Én magam arra törekszem, hogy a lehető legközvetlenebb stílusban és a megfelelő empátiával kommunikáljak a pácienseimmel. A meddőség miatt szégyenérzet ezzel például jelentősen oldható, a páciensek pedig együttműködőbbé és nyitottabbá válnak akkor, ha a szakmai felkészültség mellett emberileg és közel kezdik érezni magukhoz a kezelőorvost. Ezt nagyon fontosnak tartom” – emeli ki dr. Takács Tamás.

Mindemellett alapvető az is, hogy a diagnózist követően az a kezelés kerüljön kiválasztásra, amely a lehető legnagyobb eséllyel fogja elhozni a gyógyulást vagy a fennálló tünetek megfelelő mértékű enyhülését. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum andrológiai rendelésén alkalmazott irányelvek ezt is elősegítik, ezekben ugyanis az összes diagnózis esetén megtalálható, hogy a szakmai konszenzus a jelen pillanatban melyik módszert tekinti a leghatásosabbnak az adott állapot kezelésére.

Megosztás