Dr. Pirót László

urológus, gyermekurológus

„Pályaválasztásomat egyértelműen a szülői hátterem határozta meg, hiszen édesapám a Vas utcai Kórház Sebészeti Osztályának vezetője, édesanyám pedig a Kútvölgyi Kórház Urológiai Osztályának főműtősnője volt. Az orvostudományon belül engem is a sebészeti terület érdekelt a leginkább, édesanyám pedig – saját tapasztalatai alapján – az urológiai pályát javasolta a számomra. A sebészet mellett a gyermekek kezelése vonzott a leginkább, és a mai napig is a gyermekurológia az a terület, amely talán a legközelebb áll hozzám” – mondja dr. Pirót László, aki az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban nemcsak gyermekeket, hanem felnőtteket is fogad.

„1986-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, innen azonban még nem vezetett egyenes út az urológiai pályához. Elsőként egy patológiai álláshelyet sikerült elnyernem a budapesti Jahn Ferenc Kórházban, és csak néhány évvel később, 1988-ban tudtam a vágyott urológiai szakterületre váltani. Az urológiai szakma alapjait a Heim Pál Gyermekkórház Urológiai Sebészeti Osztályán kezdtem elsajátítani: kifejezetten szerencsésnek éreztem magam ezzel a lehetőséggel, hiszen már a kezdetektől fogva gyermekekkel szerettem volna a leginkább foglalkozni, amellett, hogy az urológiai sebészet is nagyon érdekelt” – meséli urológusi pályája kezdeteiről Pirót doktor.

Egy hosszabb időszakot követően a Heim Pál Gyermekkórházban került sor az urológiai szakvizsga letételére is. „Egészen 2001-ig dolgoztam itt, és ez kellően hosszú idő volt ahhoz, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzek a gyermekeket érintő urológiai problémák sebészeti kezelésében. A Heim Pálban dolgozó egyik gyermeksebész kolléga ezután hívott át a Szent János Kórház Gyermeksebészeti Osztályára, azt követően, hogy őt bízták meg az osztály vezetésével. Egészen 2021-ig dolgoztam ebben az intézményben is, míg végül a magánellátás felé fordultam. Boldog vagyok, hogy a gyermekekkel való orvosi kapcsolatom így 1988 óta folyamatos maradt” – mondja Pirót doktor.

Pirót doktor 2014-ben kapcsolódott be az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum munkájába, ahol azóta a gyermekeket érintő összes urológiai problémát felölelő speciális szakrendelést alakított ki. A gyermekurológiai szakrendelés különlegessége, hogy már a születés előtti időszakban is lehetőség nyílik tanácsadásra azokban az esetekben, ha az ultrahangos vizsgálatok során vesemedence-tágulatra vagy húgyvezeték-szűkületre derül fény. Ezekben az esetekben azért fontos a szakmai tanácsadás, mert a szülők így már a szülést megelőzően is felkészülhetnek azokra a további vizsgálatokra és beavatkozásokra, amelyekre a gyermek megszületését követően lesz szükség. A gyermekurológiai szakrendelés olyankor is hatékony segítséget nyújt a szülőknek, amikor a gyermeket érintő urológiai problémák a szülést követően kerülnek csak felismerésre. Ezen elváltozások közé tartoznak a húgycső- és herefejlődési rendellenességek, a fitymaszűkület, a húgyvezeték tágulata és a különféle húgyúti fertőzések.

A szakember érdeklődése nem állt meg a gyermeksebészeti ellátásnál, így egy idő után a felnőttek urológiai ellátásába is bekapcsolódott. A Kelen Kórházban 2008-ban indult el saját, felnőtteknek szóló rendelésre, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán pedig szintén 2014 óta fogadja a felnőtt pácienseket. Közvetetten azonban még a felnőtt rendelések sem teljesen függetlenek a gyermekektől: „Felnőtt rendeléseimen rendszeresen foglalkozom olyan fiatal férfiakkal, akik gyermekvállalás előtt állnak. Ez is egy kedves terület a számomra, hiszen nagy öröm, ha egy-egy, a sikeres gyermeknemzést hátráltató urológiai problémát sikerül kezelnem” – mondja Pirót doktor.

Orvosi hitvallásának azt tartja, hogy sosem csak magát a betegséget, hanem mindig a teljes embert kell szemlélni. „Holisztikus módon próbálom a problémákat kezelni, ami egyrészt azt jelenti, hogy ha szükség van rá, lelkileg is megpróbálom támogatni azokat, akik hozzám fordulnak. A másik oldala ennek a szemléletnek pedig az, hogy nemcsak gyógyszeres úton próbálom kezelni a különféle kórképeket, hanem ha lehetséges, természetes alapanyagokból álló gyógynövény-kivonatokat is alkalmazok. Az urológiában erre sokféle lehetőség nyílik: a betegségek egy része kifejezetten jól reagál a gyógynövényes terápiákra, és szerencsére a szakma sem zárkózik el ezektől a kezelési formáktól. Ez tehát nem egyfajta alternatív gyógyászat, hanem a hagyományos orvosi kezelések szerves része.”

Megosztás