Dr. Bógyi György

urológus, andrológus, egészségügyi szakmenedzser

Urológiai és andrológiai szakvizsgával és egészségügyi szakmenedzseri képzettséggel is egyaránt rendelkezik dr. Bógyi György, aki centrumunkban elsősorban a férfi meddőség okainak alapos kivizsgálásával, valamint gyógyszeres és műtéti kezelésével foglalkozik. A szakembert mindezek mellett merevedési zavarokkal is fel lehet keresni, segít továbbá a jellemzően 45 éves kor után jelentkező férfi klimax tüneteinek hatékony kezelésében is.

Jól ismert, hogy ha egy párnál természetes módon nem jön létre a gyermekáldás, akkor nemcsak a pár női, hanem a férfi tagját is alaposan ki kell vizsgálni, hogy kizárható, illetve orvosolható legyen a férfi eredetű meddőség.

Meddőségi centrumunk szakorvosa, dr. Bógyi György urológus és andrológus szakorvos sokéves rutinnal rendelkezik a férfi meddőség okainak feltárásában és a probléma miharabbi megszüntetésében: „Az Istenhegyi Géndiagnosztika Meddőségi Diagnosztikai Centrumban a nőgyógyász szakemberekkel szoros kooperációban dolgozom. Ők a pár női tagjaival, én pedig a férfiakkal foglalkozom: sok férfi hajlamos azt gondolni, hogy mivel megfelelő az erekciója, ezért biztosan nem lehet meddő, ez azonban egy teljesen hibás elképzelés” – hangsúlyozza Bógyi György.

Elsőként egy ondóvizsgálatra kerül sor, amelyet számítógépes spermaanalizátorral végzünk. Ha az ondóban a normálistól való eltérés mutatkozik, akkor egy általános, urológiai és andrológiai fizikális vizsgálatot végzek el a hozzám forduló férfinál, ezen kívül egy hereultrahangra is sort kerítünk. Egy gyors vérvételt követően a hormonális hátteret is ki lehet vizsgálni, egy bizonyos spermaszám alatt vagy ismétlődő vetélések esetén pedig genetikai szűrés is végezhető. A különféle baktériumok vagy a szexuális úton terjedő egyéb betegségek jelenlétét szintén meg tudjuk vizsgálni, ha a férfi meddőség egyéb okai már kizárásra kerültek” – ismerteti a legjellemzőbb vizsgálatokat a szakember.

Hozzám általában már az ondóvizsgálatot követően kerülnek a férfiak: ekkor megbeszélésre kerül, hogy mik a további teendők, és a megfelelő sorrendben, szükség szerint elvégzésre kerülnek a fentebb említett vizsgálatok. A férfi meddőség ma már szerencsére jól kezelhető és az esetek többségében létrejön a kívánt várandósság. Az esetek mintegy 10 százalékában fordul elő, hogy nemcsak a férfinél, hanem a nőnél is meddőségi probléma van jelen, Meddőségi Centrumunkban ilyenkor a pár női tagja is megkapja a megfelelő kezelést” – mondja a szakember.

Magyarországon az elsők között végeztem sikeres lombikbébi kezelést

1980-ban végeztem Debrecenben az orvostudományi egyetemen, majd négy évvel később urológiai szakvizsgát tettem. Andrológiával 1991 óta foglalkozom: ismereteimet az andrológia első hazai egyetemi tanárától, dr. Papp György professzortól szereztem, majd Debrecenben egészen 2007-ig én voltam az egyetlen andrológus. Ez a terület sokáig hiányszakmának számított, én pedig az elsők között voltam, aki alaposabban is beleástam magam a terület rejtelmeibe” – mondja Bógyi György.

Dr. Kőrösi Tamás doktor úrral, a győri Kaáli Intézet jelenlegi vezetőjével mi voltunk Magyarországon a másodikak, akik sikeresen végeztünk lombikbébi kezelést, illetve sikeresen hoztunk létre terhességet heréből kivont spermiumokból. 2007-től a budapesti Telki Kórházban folytatattam a pályafutásom, 2013 óta pedig a Honvéd Kórház andrológiai centrumának vezetőjeként dolgozom. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban 2016 óta vannak rendeléseim, itt elsősorban a hozzunk forduló párok férfi tagjainak meddőségi problémáinak kivizsgálásával és kezelésével foglalkozom” – ismerteti szakmai karrierjének fontosabb állomásait az andrológus és urológus szakember.

Folyamatos hormonkezeléssel jelentősen enyhíthetőek a férfi klimax kellemetlen tünetei

A meddőségi kivizsgáláson és kezeléseken kívül több más andrológiai problémával is fordulhatnak hozzám a férfiak. Ezek közé tartozik a klimaxos tüneteinek kezelése, amelyek jellemzően 45-50 éves életkor után kezdenek el jelentkezni. Ezeknek a tüneteknek – a nőkhöz hasonlóan – a szervezetben végbemenő hormonális változások az okai: egyaránt előfordulhat fáradékonyság, alvászavarok, hangulatváltozások vagy a meg nem értettség általános érzése, a jó hír viszont az, hogy ezek a tünetek orvosolhatóak. Klinikánkon a hormonszintek mérését követően kínálunk megoldást a problémákra: folyamatos hormonkezeléssel már néhány hónap alatt érezhető javulás érhető el” – mondja a szakember.

Merevedési zavarok esetén gyógyszeres, injekciós vagy műtéti kezeléssel segítünk

A merevedési és magömlési zavarokra szintén megoldást kínálok. A merevedési zavarokat nem csak a szexuális életre gyakorolt negatív hatásai miatt, hanem azért is nagyon fontos kivizsgálni, mert ez szív- és érrendszeri betegség előjele is lehet. A kivizsgálás során feltárom, hogy pszichés vagy szervi eredetű problémáról van szó, majd szükség esetén laboratóriumi vizsgálat és a hormonális háttér vizsgálata következik, idősebb pácienseinknél pedig prosztatarákszűrést is végzünk. Gyógyszeres, injekciós vagy műtéti kezelések egyaránt szóba jöhetnek: először mindig a tablettás kezeléssel próbálkozom, és ha ennek eredményeképpen létrejön a megfelelő mértékű merevedés, akkor már nem szükségesek további vizsgálatok” – mondja Bógyi György.

Megosztás