Endokrin szakrendelés

Az endokrin szakrendelésen olyan szakemberek fogadnak minket, akik speciálisan a hormonok hatásaival és az ezeket termelő belső elválasztású mirigyek épségével foglalkoznak. Az endokrin rendszert érintő kórképek a rendszer összetettségéből fakadóan gyakran igen bonyolultak lehetnek, és egyszerre több szervrendszert is érinthetnek. Miután megjelentünk a rendelésen, rövid beszélgetés következik, amelyben vázolhatjuk panaszainkat és az esetleges korábbi betegségeink listáját. A diagnózis felállítását követően az orvos megpróbál majd olyan gyógyszert vagy kezelést ajánlani, amellyel helyreállítható a hormonháztartás megbillent egyensúlya, vagy a nem megfelelően funkcionáló mirigy működése.

Számos betegségnek van endokrinológiai vonatkozása is. Ezek közé tartozik a cukorbetegség és más anyagcserezavarok, a magasvérnyomás-betegség, a csontritkulás vagy a túl magas vérzsírszintekből adódó kórképek. A pajzsmirigy betegségeit szintén külön kell kezelni, ahogy a hormonok túl magas vagy túl alacsony koncentrációban történő termelődését is. Előfordulhatnak a belső elválasztású mirigyeket érintő daganatos betegségek is.

Az endokrin eredetű zavarok egy további alcsoportjába tartoznak a nőgyógyászati jellegű problémák. Ilyenek a rendszeres menstruáció megszűnése utáni menopauzás problémák és az esetenként terméketlenséget is okozó hormonális állapotok, például az úgynevezett policisztás petefészek szindróma (PCOS). A kezelést minden esetben részletes orvosi konzultációnak kell megelőznie, hiszen ezekben az esetekben nem léteznek általános, mindenkire érvényes gyógymódok. A gyógyszeres vagy más jellegű beavatkozást érdemes személyre szabottan végezni: így van rá a legnagyobb esélyünk, hogy minél hamarabb megszabaduljunk a minket zavaró tünetektől.

Speciális területe az endokrin rendelésnek a transzszexuálisok (nem átalakító műtét előtti) hormonkezelése, valamint az ehhez szükséges korszerű kivizsgálás biztosítása.

Miből áll az endokrin rendszer?

Az endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek rendszerét jelenti. A mirigyek hormonokat termelnek, amelyek segítenek a szervezet életfolyamatainak szabályzásában és a belső egyensúly fenntartásában. A hormonok egyaránt részt vesznek a szaporodással összefüggő folyamatokban és az anyagcsere lebonyolításában (ilyen többek között a bevitt táplálék elégetése és a salakanyagok eltávolítása). A növekedésben és a szervfejlődésben szintén fontos szerephez jutnak ezek a vegyületek. Részben a hormonok határozzák meg azt is, hogy hogyan reagálunk a minket körülvevő környezetre, és többek között nekik köszönhető, hogy a szervezetünkbe bekerülő táplálék hatékonyan képes átalakulni az életműködésekhez szükséges energiává. Az endokrin rendszert felépítő mirigyek közé tartozik a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a herék, továbbá a mellékvesék, az agyalapi mirigy és a hipotalamusz.