Pszichológiai konzultáció szülés utáni depresszió esetén

A különböző hangulati zavarok, illetve a depresszió előfordulási aránya a terhes nők körében 10-15% körül mozog, míg a gyermeküket éppen megszült nők mintegy 10%-a szenved a szülés utáni (postpartum) depresszióban. A legfrissebb hatékonyságvizsgálatok szerint a szülés utáni depresszió egy olyan betegség, amely a pszichológia tanácsadói, terápiás és stresszcsökkentő eszközeivel hatékonyan kezelhető.

A pszichológiai konzultáció lényege, hogy az édesanyák egy olyan szakemberrel dolgozhatnak együtt, akivel biztonságos, támogató légkörben, – teljes titoktartás mellett – őszintén megoszthatják helyzetükkel és saját magukkal kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, illetve aki tanácsokkal, és a stressz kezeléséhez, a szorongás csökkentéséhez és a depresszió leküzdéséhez szükséges eszközök átadásával igyekszik elősegíteni gyógyulásukat. Ez egy olyan segítő folyamat, amelynek alapja az empátia, a kliens személyének és problémájának feltétel nélküli elfogadása és az önálló megoldások és magyarázatok megtalálásának elősegítése, a depressziós állapot hátterében álló megterhelő élmények feldolgozása mellett.

A pszichológiai konzultációk fókuszába általában a következőket állítjuk:

  • a depressziós állapot okainak feltárása, a tünetek kezelése és a depresszió megszűntetése.
  • a tünetek csökkentéséhez szükséges érzelmi, gondolkodási és viselkedéses változások elősegítése.
  • a depresszív tünetekkel együtt járó intenzív érzelmek csökkentése és kezelése, mint pl.: értéktelenség, bűntudat, szégyen, kiüresedettség, félelmek, kilátástalanságérzés, fáradtság, enerváltság, érdektelenség.
  • az anyai szereppel, a csecsemő gondozásával kapcsolatos szorongás és más félelmek kezelése.
  • a depresszióval esetlegesen együttjáró túlzott ingerlékenységgel, koncentrációs- és alvászavarokkal való megküzdés elősegítése.
  • segítségnyújtás a szorongás csökkentéséhez.
  • a folyamatos negatív gondolatok és a pesszimizmus kezelése.
A szolgáltatás jelenleg nem elérhető
Tisztelt Pácienseink! A szülés utáni depresszió tanácsadás Centrumunkban jelenleg szünetel. Megértésüket köszönjük.