Dr Herczegfalvi Ágnes gyermekneurológus

Dr. Herczegfalvi Ágnes gyermekneurológus

A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknél is számos olyan tünet létezik, amely mögött akár komoly neurológiai betegség is húzódhat. A gyermekek viszont nem tudják elmondani mi a bajuk, ezét a gyermekneurológus számára sokkal nagyobb kihívás a helyes diagnózis felállítása. Csecsemő és kisdedkorban leggyakrabban az izomtónus zavara, vagy ferde fejtartás miatt fordul orvoshoz a szülő, később mozgás- és beszédfejlődés késése, vagy viselkedés- és magatartászavarok fordulnak elő. Sokszor visszatérő panasz a túlmozgékonyság, figyelmetlenség, vagy indokolatlan hangulatingadozás, állandó fejfájás és szédülés, ami miatt mindenképp szükséges neurológushoz fordulni, esetleges idegrendszeri betegség kizárása végett. A gyermekkori neurológiai betegségek jelentős része ma már gyógyítható, vagy megfelelő gyógyszerekkel szinten tartható, így az említett tünetekkel minél korábban érdemes felkeresni egy gyermekneurológiai szakrendelést. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban dr. Herczegfalvi Ágnes gyermekneurológus szakorvos várja a segítségre szoruló gyermekeket.

Orvosi diplomámat a moszkvai Szechenov Orvostudományi Egyetem Általános Orvosképzés Karán szereztem meg, majd 2000-ben Debrecenben a tudományos fokozatot is megszereztem. Az egyetem elvégzését követően a Heim Pál Gyermekkórházban kezdtem dolgozni, ahol 25 évet töltöttem: itt tettem le a csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát. 1980-től a gyermekneurológia lett választott érdeklődési területem, ezért először felnőtt, majd gyermekneurológiából úgynevezett ráépített szakvizsgát szereztem. 1984-től kezdtem elektrofiziológiai vizsgálatokat (ENG és EMG) végezni gyermek betegeken, 2001-ben pedig tudományos fokozatot (PhD) szereztem ugyancsak Debrecenben, melynek témája a gerincvelői izomsorvadás (spinális izomatrófia) volt. Dolgoztam Nevelési Tanácsadóban és értelmi fogyatékos gyermekekkel úgynevezett Foglalkoztató Iskolában, a Mozgássérültek Pető András Intézetében tudományos főmunkatársként. 2001-től 9 éven át vezettem a Bethesda Gyermekkórház Neurológiai osztályát osztályvezető főorvosként, s jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinika Gyermekneurológia osztályát vezetem. Jelenleg is a közép-magyarországi régió gyermekneurológia szakfelügyelő főorvosaként látom el a rám bízott feladatokat” – meséli szakmai életútjának főbb állomásairól a doktornő.

„Főbb érdeklődési területeim a mozgásfejlődés zavarainak, mint kóros mozgások, túlmozgások – például a disztóniák – részletes kivizsgálása, a különféle genetikai eredetű izombetegségek kivizsgálása, pontos diagnózis felállítása, az elektroneurográfia és az elektromiográfia (ENG/EMG), valamint genetikai vizsgálatok, amelyeket az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban dr. Karcagi Veronikával együttműködésben végzek. A gyermekneurológiai kórképekkel érintett családoknak pszichológus bevonásával segítünk a betegség feldolgozásában, többek között életvezetési tanácsadást, felvilágosítás adunk az érintett beteg családtagjainak vizsgálatára. Emellett a betegeket rendszeresen gondozzuk, karbantartjuk: napjainkban már egyre több betegségben elérhető a célzott terápia, a génterápia, ami jelentősen megváltoztatja a súlyos genetikai eredetű betegség kimenetelét.”

Mikor érdemes gyermekneurológus szakorvoshoz fordulni?

„A csecsemőknél kiemelt jelentősége van a terhesség alatt, a szülés közben vagy a koraszülöttség miatt kialakuló idegrendszeri sérülések korai felismerésének. Későbbi életkorokban a mozgás- vagy a beszédfejlődés késése, magatartási és pszichés problémák, hiperaktivitás, figyelemzavar vagy az ájulásos rosszullétek megjelenése hívhatja fel a figyelmet neurológiai zavarokra. A hatékony kezelés kiválasztása érdekében elsőként mindig a neurológiai elváltozások jelenlétét és természetét érdemes megvizsgálni. Ez elvezethet a korai diagnózishoz, ami alapvetően fontos a korai terápia – mozgásterápia vagy bármilyen más, szükséges kezelés –megkezdéséhez. Ebben a szülő aktivitása és együttműködése elengedhetetlen” – mondja a szakember.

Mi történik az első gyermekneurológiai szakorvosi vizsgálaton?

„Az első szakorvosi vizsgálaton a gyermek összes addigi leletét áttekintem. A családban előforduló, esetleg generációkon át megjelenő betegségek ismerete szintén fontos, hiszen a gyermekneurológiai kórképek egy része örökletes. Fontos hogy ismerjük a terhesség és a születés utáni időszak körülményeit, esetleges komplikációkat, oxigénhiány vagy a szülés utáni első néhány napban a gyermeket ért fertőzéseket, azok kimenetelét, anyai betegségeket, stb., melyek hatással vannak a fejlődő idegrendszerre és enyhébb, vagy súlyosabb neurológiai problémát okozhatnak. Ezért fontos a szülészeti zárójelentést is látni” – mondja Herczegfalvi Ágnes.

„Már a pályám kezdetétől tudtam, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni”

„Már kora gyermekkoromtól fogva érdekelt az orvostudomány, és már akkor is állandóan bújtam az orvoslással kapcsolatos ismeretterjesztő könyveket. Mindig arra gondoltam, ha orvos leszek, biztosan gyermekorvos leszek. Az orvosi egyetem elvégzése után a Heim Pál gyermekkórházban kezdtem dolgozni és itt a gyermekgyógyászat mellett szerettem meg a gyermekneurológiát. A gyermek- szakvizsgát követően kerültem a Gyermekneurológia osztályra, ahol több mint két évtizeden át kitűnő szakmai és emberi kvalitásokkal bíró kollégákkal dolgozhattam együtt. A felnőtt neurológia szakképesítés megszerzéséhez 1 évet felnőtt neurológiai osztályon is dolgoztam, de utána örömmel tértem vissza gyermekbetegekhez, mert úgy éreztem, a gyermekek igazán közel állnak a szívemhez: sokkal érdekesebb és színesebb terület a gyermekek gyógyítása, mint a felnőttkori betegségek, és nincs nagyobb öröm számomra, mint az őszinte gyermeki mosoly és öröm, amikor már meggyógyult és megtudja, hogy hazamehet.”