Dr Halász Domonkos

Dr. Halász Domonkos szülész-nőgyógyász

A sokszínűség vonzotta a nőgyógyászati pályában dr. Halász Domonkost, centrumunk szülész-nőgyógyász szakorvosát, akiről főleg precizitása és odafigyelése miatt vannak jó véleménnyel a páciensei.

„Sok éve dolgozom az egészségügyben, nyilván választhattam volna idősebb, tapasztaltabb orvost is, de nekem nagyon fontos volt az emberi hozzáállása. Soha egyetlen pillanatra sem ingott meg a bizalmam benne. Ő az a típusú orvos, aki inkább ötször néz meg valamit, mint egyszer sem” – írja róla egy háromgyermekes anyuka, aki a negyedik babát is Halász doktornál szeretné szülni. A szakember 2001-ben szerzett általános orvosi diplomát a SOTE Általános Orvostudományi Karán, 2003-ban a BME Villamosmérnöki Karán orvosbiológiai mérnökként végzett, a szülész-nőgyógyász szakvizsgát pedig 2007-ben szerezte meg.

Precizitás és pontosság

„Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban genetikai ultrahang vizsgálatokat végzek, havonta körülbelül 120-140 vizsgálatot végzek el. Ez a terület nagyon sokat fejlődött az utóbbi 20 évben, egyre pontosabb és szebb képeket tudunk készíteni a babákról. Mérnöki végzettségem is lévén, nagyon fontos számomra a precizitás és a pontosság: az ultrahangvizsgálatok során nem csak nagyjából szeretnék megmérni valamit, hanem azt akarom, hogy a méréseim a lehető legpontosabbak legyenek. A kellő precizitásra a londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (FMF) nemzetközi minőségbiztosítási licence ad garanciát: ők minden évben kiértékelik a méréseinket, és ha az eredmények eltérnek az általuk szabványként meghatározott értékektől, akkor ezt jelzik a számunkra. Ez egy nagyon jól működő és hasznos rendszer, ezért azt szeretnénk, ha az ország minél több kórházában elvárásként kerülne bevezetésre, hogy az ultrahangos orvosok rendelkezzenek FMF vizsgával” – mondja dr. Halász Domonkos.

„Ha kezelésre van szükség, a kismamákat mindig aktívan bevonom a döntéshozatalba”

„A szülészet, nőgyógyászat és a terhesgondozás egy rendkívül sokszínű terület, ez az, amit talán a legjobban szeretek benne. Az ultrahangos diagnosztikai vizsgálatok mellett kis- és nagyműtéteket is rendszeresen végzek az Uzsoki Utcai Kórházban, és mindig nagy élmény, amikor a sebészeti beavatkozással sikerül végleg meggyógyítanom valakit. A másik, számomra különösen fontos dolog, hogy a terhesgondozás során végigkísérhetem a kismamákat a várandósság folyamatán, egészen a baba születéséig: ez nemcsak egy szakmai, hanem egy személyes odafigyelést is igénylő feladat, és a visszajelzéseik alapján úgy érzem, hogy megfelelő pályát választottam. A döntések meghozatalában mindig ketten veszünk részt: nem egyedül döntök, hanem miután mindenről részletesen tájékoztattam a kismamát – például a terhesség során esetlegesen szükséges kezelésről, terápiás beavatkozásról – az ő véleményét is meghallgatva határozzuk meg, hogy mi lesz az ő számára a legmegfelelőbb választás. Minden fontos információt megosztok a kismamákkal, az orvos-páciens kapcsolat így sosem egyoldalú” – mondja a szakember.

A három- és négydimenziós ultrahangvizsgálatok elsősorban a megbízhatóság növelésére szolgálnak

„A genetikai ultrahangvizsgálatok során készített felvételek eredményeit – amennyiben valahol eltérés mutatkozik – szintén elmagyarázom a kismamáknak, így tisztában vannak azzal, hogy mit olvasnak a leleten. Ezek a mérések korábban szinte kizárólag a magzat ülőmagasságának, valamint a tarkóredő vastagságának megállapítására korlátozódtak, ma azonban már rengetegféle egyéb változót is mérünk. A 12-14. heti első genetikai ultrahangvizsgálaton megvizsgáljuk például mind a négy végtagot, megszámoljuk az ujjakat, vetünk egy pillantást a négyüregű szívre, a gyomorra, a vesékre és a magzat gerincvonalára is. A 18-21. heti második genetikai ultrahangvizsgálaton a koponyájától a lábujjáig átvizsgáljuk a babát, és megmérjük többek között a koponyaátmérőt és a koponyakörfogatot, a hasfal-körfogatot és a combcsont hosszát. A magzat szerveit szintén újra részletesen átvizsgáljuk. Ezek kétdimenziós vizsgálatok, amelyeket három-, illetve négydimenziós vizsgálatokkal egészítünk ki a megbízhatóság növelése érdekében” – mondja dr. Halász Domonkos.

A szakember kiemeli: általánosságban véve továbbra is a síkban felvett képek a legalkalmasabbak rá, hogy a magzatnál esetlegesen jelenlévő fejlődési rendellenességek nagy része megbízhatóan kizárható legyen. „A síkok sorozatát feldolgozó háromdimenziós vizsgálatokat mindig csak azután végzem el, ha a kétdimenziós, metszeti felvételeket már kiértékeltem. A háromdimenziós képek elforgathatóak, így további információkhoz juthatok olyankor, ha a síkban felvett metszeti képek alapján valamilyen elváltozást gyanítok. Ez nagyon előnyös például a szájpadhasadékok vizsgálatánál, amelyek két dimenzióban csak kevésbé látszanak, illetve a lágy szájpad kimutatásánál, amely két dimenzióban egyáltalán nem is látszik” – mondja a szakorvos.

„A babamoziként ismert négy-, illetve ötdimenziós vizsgálatoknak nincsen különösebb diagnosztikus jelentősége, a kismamák azonban – érthető okokból – nagyon szeretik, így általában sort kerítünk erre is. Egy speciális szemüveggel – háromdimenziós megjelenítésre képes TV-készülékre kapcsolva – nemcsak valós időben, hanem térhatásban látható a magzat, ez az ötödik dimenzió. Ma már mindez fotorealisztikus megjelenítésben, élethű árnyékolásokkal látszik, ami valóban páratlan élményt jelent a kismamák számára.”