Böjtös-Jugovits Mónika babamozi

Böjtös-Jugovits Mónika képalkotó diagnosztikai analitikus

Böjtös-Jugovits Mónika a Géndiagnosztika egyik legrégebbi bútordarabja, hiszen szinte a kezdetektől centrumunkban dolgozik: recepciósként kezdte, majd később nőgyógyászaink mellett dolgozott asszisztensként. Ezekben az években fertőzte meg a szakma és az ultrahangozás világa, mára pedig már FMF vizsgával is rendelkező ultrahangos szakemberként és képalkotó diagnosztikai analitikusként dolgozik intézetünkben. 

Jugovits Móni 29 évesen jelentkezett a SOTE Egészségtudományi kar, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakára. Szakdolgozatát a magzati ultrahang diagnosztikáról írta, a diploma megszerzése után pedig neki köszönhetően indult el centrumunkban a babamozi szolgáltatás.  

Ez igen népszerű, hiszen minden szülőnek nagy élményt nyújt, amikor babáját több dimenzióban láthatja még annak megszületése előtt. (Fontos tudni, hogy a babamozi nem diagnosztikai vizsgálat, de előfordult már, hogy egy-egy ilyen „mozizás” során észleltek valamilyen eltérést és irányították megfelelő szakemberhez további vizsgálatra a várandós kismamát.)  

Az orvoskollégákhoz hasonlóan én is folyamatosan továbbképzem magam 

Amikor az intézethez kerültem, nagyon megtetszett, amivel az orvoskollégák foglalkoznak, így aztán úgy döntöttem, hogy én magam is belevágok a képalkotó diagnosztikai képzésbe, amit nem is bántam meg. Kezdetben kizárólag babamozikat csináltam. Egyre inkább elkezdtek érdekelni az ultrahangos vizsgálatok, így 2018-ban beiratkoztam a győri Széchenyi István Egyetem nőgyógyászati szonográfus szakára, ahol elvileg idén fogok végezni. Az ultrahangos tudásomhoz ez a képzés ugyan nem sokat tesz hozzá, a nőgyógyászati ismereteimet azonban sokban gyarapítja ez az iskola” – meséli Móni. 

Egy hónapja a Fetal Medicine Foundation, vagyis az FMF ultrahangos vizsgáját is sikeresen letettem: ez a licenc az alapítvány saját fejlesztésű képzési és tanúsítási eljárása, amely a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatok nemzetközi összehasonlításban is egymáshoz hasonlóan magas színvonalú kivitelezését teszi lehetővé. Ezzel a vizsgával minden ultrahangos szakorvos rendelkezik az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrumban. Az én mentorom Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász professzor volt, aki sajnos már nem dolgozik nálunk, de annak idején, amíg itt dolgozott, nagyon sokat tanultam tőle. 

„Mindig pontosan fogadott, ami a magánklinikák esetében is egyre ritkább. Nagyon kedves és rendkívül türelmes. Ha rosszul feküdt a baba szeretettel visszavárt egy másik időpontban. Minden tájékoztatást részletesen megkaptam és fantasztikus felvételek készültek a kisbabámról.”Zsuzsanna
„Nagyon jól éreztem magam Mónikánál, egy örök emlék lesz számomra! Nevetve mentem ki a rendelőből, annyira feltöltött a vele való találkozásom, szakmailag nagyon profin vezette le a vizsgálatot, mellette pedig nagyon barátságos és emberi volt! Minden kérdésemre 100%-osan megkaptam a nyugtató válaszokat Tőle! Mindenkinek ajánlom, aki hasonló élményeket szeretne szerezni!”Piroska
Hogyan zajlik a babamozi?

A technika fejlődésének köszönhetően már több dimenzióban vizsgálható méhen belül a magzat. Manapság akár az 5D is elérhető, ami azt jelenti, hogy egy 3D televízión, egy speciálisan ehhez tartozó szemüvegen át nézzük a magzatot. Mégis, az igazi élményt a klasszikus 3, illetve 4 dimenziós képalkotás, valamint az úgynevezett „realistic view” adja.  

A 3D vizsgálat során a magzatról egy pillanatképet készíthetünk, míg a 4 dimenziónak köszönhetően valós időben látjuk a magzat mozgását, arckifejezését.  

A realistic view használatának köszönhetően az elkészített többdimenziós kép sokkal kontrasztosabb, részletgazdagabb lesz, az ilyen kinyomtatott képeken olyan a magzat, mintha egy megszületett babát néznénk.  

A tudomány jelen állása szerint a 3, illetve 4 dimenziós vizsgálat a magzatra semmilyen káros hatással nincs. Ez egy olyan élmény, amely során a szülők már a baba megszületése előtt közelebb kerülhetnek gyermekükhöz.