Kékesi Anna

biológus

Kékesi Anna vagyok. Kamasz ikergyermekeim anyukájaként rendkívül fontos szerepet tölt be életemben a család. Már kislány koromban lenyűgözött a méhen belüli élet csodája, és éreztem, hogy a hivatásom valamilyen módon ehhez és a biológiához fog kapcsolódni. 14 évesen hallottam először a genetikáról. A gének, kromoszómák világa elvarázsolt. Biológusként végeztem az egyetemen, diplomamunkámat a meddőség kapcsán spermiumok genetikájából írtam, majd a magzati élet és a genetika összekapcsolódott az életemben. Számomra a munkám, a hivatásom.

Jelenleg az Istenhegyi Géndiagnosztika citogenetikai laboratóriumát vezetem. A citogenetikai labor profiljába elsősorban a várandósság alatti genetikai vizsgálatok tartoznak, mint FMF alapú kombinált szűrések és NIPT tesztek (NIFTY és TRISOMY).  Kollégáimmal a legmodernebb technológiák segítségével támogatjuk a kismamák útját a várandósság ideje alatt, napra készen igyekszünk őket információkkal ellátni, segíteni őket a genetikai vizsgálatok útvesztőjében. Célunk, hogy minél több baba szülessen meg egészségesen. Működésünk fontos alapja az empátia, az odafigyelés azon kismamák felé különösen, akiknél a genetikai vizsgálat azt deríti ki, hogy beteg a magzatuk.

Azon pároknak is segítséget nyújtunk különböző meddőségi vizsgálatokkal, akiknél nem jön össze a baba. Citogenetikai vizsgálatokkal megnézzük, van-e kromoszómális rendellenesség a meddőség hátterében, valamint andrológiai kivizsgálással térképezzük fel a férfi oldalt.

Egyedi és rendkívül különleges vizsgálatunk a laborban a preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD), amely  olyan párok számára nyújt segítséget, akiknél a citogenetikai vizsgálat kromoszómális rendellenességet mutat. Ennek során lombik program keretei között az embriók genetikai vizsgálatával segítjük a párokat, hogy minél hamarabb kisbabájuk születhessen.

Megosztás