Dr. Végh Judit

belgyógyász, kardiológus, immunológus

A meddőségi immunológia az egyik fő szakterülete belgyógyász, kardiológus és immunológus szakemberünknek, Dr. Végh Juditnak, aki az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum terhességi immunológiai szakrendelésén várja azokat a hölgyeket, akiknél vélhetően immunológiai problémák miatt lépett fel korábban vetélés, de babát szeretnének, illetve akiknél feltételezhetően immunológiai problémák hiúsítják meg a kívánt várandósság létrejöttét.

„1992-ben szereztem orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd ugyanott, az egyetem Belgyógyászati Klinikáján kezdtem dolgozni. 1997-ben belgyógyászatból, 2001-ben kardiológiából, majd 2008-ban klinikai immunológiából is szakvizsgát tettem. Budapesten 2015 júliusa óta élek: azért költöztem fel a fővárosba, mert felkértek az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Intenzív Terápiás Osztályának vezetésére. 2017 márciusában az intenzív terápiás szakvizsgát is sikeresen letettem, 2015 óta pedig már nem csak az állami ellátásban, hanem a magánegészségügyben is aktívvá váltam” – mondja szakmai életútjáról dr. Végh Judit.

„23 évet töltöttem a debreceni klinikán, és ezalatt nagyon sokféle beteget megismerhettem, és egyértelművé vált a számomra, hogy nincs két egyforma beteg. Mindenki máshogyan áll a panaszaihoz és másféle tüneteket produkál, ezért a kórképek orvosi elemzésén kívül érdemes minél jobban megismernem a pácienseim személyiségét is. Az immunológiára különösen igaz, ami az emberi szervezetre általánosságban is, hogy minden mindennel összefügg, ezért minden esetben rendszerben kell gondolkodni, így a meddőségi vagy vetélési problémák esetén először alaposan elemzem a belgyógyászati és endokrinológiai leleteket is, majd elvégzésre kerülnek az immunológiai laborvizsgálatok, és ezt követően lehet döntést hozni arról, hogy szükség van-e immunológiai vagy egyéb gyógyszeres kezelésre.”

Mivel foglalkozik a terhességi immunológia?

„A terhességi immunológia azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek lehetővé teszik, hogy az anyai szervezet számára idegen antigének jelenléte ellenére is zavartalanul fejlődhessen a magzat. Az anyai szervezet számára idegen antigének azért vannak jelen a magzatban, mert génjei 50 százalékban az apától származnak, és a transzplantációs immunológia szabályai szerint az anyai immunrendszernek fel kellene ismernie ezeket az antigéneket és meg kellene próbálnia kilökni a magzatot. Egy jól működő anyai immunrendszer esetében a megfelelő immunológiai mechanizmusok – jól összehangolt, finom rendszerként működve – ezt megakadályozzák. Az esetek egy részében azonban ez nem így történik, és spontán vetélések, koraszülések jelentkeznek. Ha egy kismamánál ismétlődő vetélések fordulnak elő, és az egyéb okok – szervi rendellenességek, endokrinológiai tényezők – már kizárásra kerültek, akkor az immunológiai vizsgálatokat is érdemes elvégeztetni, mert az észlelt eltérések hátterében szerteágazó immunológiai mechanizmusok állhatnak. Szintén erre van szükség, ha a női eredetű meddőség mögött immunológiai jellegű problémát sejtünk” – mondja dr. Végh Judit.

Milyen immunológiai okai lehetnek a meddőségnek?

„A 40 évesnél fiatalabb nők körülbelül 1 százalékánál fordul elő a petefészkek korai kimerülése, amikor már a menopauza előtt megáll a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek termelődése. Ennek a problémának a kialakulásában jelentős szerepe lehet a különféle petefészek-, mellékvesekéreg- és pajzsmirigy-ellenes antitesteknek is. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban rendelkezésre állnak olyan laborvizsgálatok, amelyekkel a kimerülés folyamatának immunológiai okait részletesen meg tudjuk vizsgálni. A folyamat ugyan nem visszafordítható, de sok esetben lassítható, vagy épp pótolható a kiesett működés. Emellett, ritkán ugyan, de spermium ellenes antitestek jelenlétét is keresnünk kell az anyai szervezetben, mely eltérés szintén meddőséget eredményezhet” – mondja a szakember.

„A petefészkek korai kimerülése szervspecifikus immunbetegség, vagyis olyan kórkép, amikor autoimmun folyamatok következtében csak egy-egy szerv betegszik meg. Más esetekben több szervet is érintő szisztémás autoimmun betegségről van szó, melyeknél egy tünet a sok közül a meddőségi, terhességi problémák jelentkezése. Ezen esetekben rendszerint már tudnak a hölgyek a betegségükről, és különösen fontos, hogy a tervezett várandósságot egy immunológiai konzultációval egybekötött családtervezés előzze meg, ami nagyobb esélyt ad ahhoz, hogy a terhesség a legoptimálisabb időben és körülmények között következzen be.”

Milyen immunológiai okai lehetnek az ismétlődő vetéléseknek?

„Abban az esetben, ha a gyermeket tervező hölgynél ismétlődő vetélések fordultak elő, akkor a meddőséghez hasonlóan szintén megvizsgáljuk az immunrendszer általános állapotát, szervspecifikus vagy szisztémás immunbetegségek után kutatva. Az ismétlődő vetélések harmadik lehetséges immunológiai okát pedig már említettem: alloimmun hátterű vetélésekről van szó azokban az esetekben, amikor az egyébként egészséges immunrendszerű nők magzatuk irányába kifejtett immunológiai válaszreakciója túl élénk, ekkor az immunrendszer szabályozó mechanizmusai nem működnek megfelelően. Az esetek egy részében ez gyógyszeres úton, immunmoduláns vagy immunszupresszív szerekkel kezelhető. Napjainkban már kifejlesztés alatt állnak olyan további megoldások is, amelyekben az apai sejtek felhasználásával oltóanyagot készítünk, és egy oltási sorozattal csökkentjük az elutasító immunválaszt.”

A várandósság létrejöttében a kismama általános lelkiállapota is nagyon fontos tényező

„A gyógyulás szempontjából is fontos, a kívánt várandósság létrejöttében pedig különösen nagy szerepe van a megfelelő lelkiállapotnak. Az immunológiai okok mellett a lelki tényezők is hátráltatják a fogantatást, ezért arra is nagyon odafigyelek, hogy eleget beszélgessek a hozzám forduló hölgyekkel, és a lelkiállapotukat is megpróbáljam minél pozitívabbra hangolni. Ha a beszélgetés nem elég, akkor pszichológus segítségét is javasolom, mert egyértelmű, hogy stresszesen és aggódva sokkal nehezebben sikerül a kívánt gyermekáldás, akkor is, ha egyébként már zajlik a megfelelő meddőségi kezelés” – mondja orvosi filozófiájáról a doktornő.

Megosztás