Dr. Bock István

biológus

Gyermekkorom óta rendkívül vonzott a természet világa, így talán nem véletlen, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola elvégzése után azt érzetem, az üzleti életnél valami gyakorlatiasabbal is szeretnék foglalkozni. Kézenfekvő választást jelentett számomra a Szent István Egyetem, ahol átfogó természettudományos képzést kaptam. Szakmai munkámat is itt kezdtem el, a Prof. Heszky László vezette Genetika és Biotechnológiai Intézetben. Tanulmányaimban óriási motivációt jelentett, hogy egy remekül felszerelt laboratóriumban, valódi kutatókkal, tudományos kérdésekkel foglalkozhattam.

Az egyetem elvégzése után Prof. Dinnyés András kutatói csapatához csatlakoztam és egyben elkezdtem a doktori képzést. 2015-ben szereztem meg a PhD fokozatot a molekuláris biológiai területén  summa cum laude minősítéssel. A képzés alatt részletesen megismerkedtem az embriológia, az őssejtek, az indukált pluripotens őssejtek, a transzgénikus betegségmodellek, a CRISPR, a microarray és az újgenerációs szekvenálás technikákkal. Lehetőségem volt együtt dolgozni az egyik legnevesebb hazai kutatóval, Prof. Ivics Zoltánnal berlini laboratóriumában, a Max Delbrück Intézetben. Emellett további kutatómunkát folytattam a Helmholtz Zentrum München és az Universität zu Köln laboratóriumaiban.

Óriási élmény volt számomra, amikor immár kutatóként, először bepillanthattam  a molekuláris diagnosztika világába. Ekkor, munkám során, a Semmelweis Egyetemmel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel folytatott együttműködés keretén belül egy 12 éves kislánynál sikerrel diagnosztizáltam a Kleefstra szindrómát (Bock et al. 2016, Gene, 595:131–141). Az a tény, hogy ez a kislány a világ egyetlen ismert normál intellektusú ilyen betege, és hogy csecsemő korától speciális korai fejlesztést kapott, reményt adhat a világ összes ilyen betegséggel érintett családjának. Egy ilyen élmény után számomra nem volt tovább kérdés, hogy a diagnosztikával szeretnék foglalkozni. Így 2018-ban csatlakoztam az Istenhegyi Géndiagnosztika csapatához. Klinikánkon az ország legjobb szakembereivel „nyomozhatom ki” a speciális, ritka betegségek eredetét. Remek érzés, amikor sikerrel megoldunk egy-egy, akár sok generációra visszavezethető rejtélyt és ezzel segíthetünk egy nehéz helyzetben lévő családnak. Minél több ilyen esetet oldok meg, annál nagyobb motivációt érzek a munkám iránt. 

Megosztás