Böjtös-Jugovits Mónika

képalkotó diagnosztikai analitikus

Böjtös-Jugovits Mónika a Géndiagnosztika egyik legrégebbi bútordarabja, hiszen szinte a kezdetektől centrumunkban dolgozik: recepciósként kezdte, majd később nőgyógyászaink mellett dolgozott asszisztensként. Ezekben az években fertőzte meg a szakma és az ultrahangozás világa, mára pedig már FMF vizsgával is rendelkező ultrahangos szakemberként és képalkotó diagnosztikai analitikusként dolgozik intézetünkben. 

On-line időpont foglalás

Jugovits Móni 29 évesen jelentkezett a SOTE Egészségtudományi kar, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakára. Szakdolgozatát a magzati ultrahang diagnosztikáról írta, a diploma megszerzése után pedig neki köszönhetően indult el centrumunkban a babamozi szolgáltatás.  

Ez igen népszerű, hiszen minden szülőnek nagy élményt nyújt, amikor babáját több dimenzióban láthatja még annak megszületése előtt. (Fontos tudni, hogy a babamozi nem diagnosztikai vizsgálat, de előfordult már, hogy egy-egy ilyen „mozizás” során észleltek valamilyen eltérést és irányították megfelelő szakemberhez további vizsgálatra a várandós kismamát.)  

Az orvoskollégákhoz hasonlóan én is folyamatosan továbbképzem magam

Amikor az intézethez kerültem, nagyon megtetszett, amivel az orvoskollégák foglalkoznak, így aztán úgy döntöttem, hogy én magam is belevágok a képalkotó diagnosztikai képzésbe, amit nem is bántam meg. Kezdetben kizárólag babamozikat csináltam. Egyre inkább elkezdtek érdekelni az ultrahangos vizsgálatok, így 2018-ban beiratkoztam a győri Széchenyi István Egyetem nőgyógyászati szonográfus szakára, ahol elvileg idén fogok végezni. Az ultrahangos tudásomhoz ez a képzés ugyan nem sokat tesz hozzá, a nőgyógyászati ismereteimet azonban sokban gyarapítja ez az iskola” – meséli Móni. 

Egy hónapja a Fetal Medicine Foundation, vagyis az FMF ultrahangos vizsgáját is sikeresen letettem: ez a licenc az alapítvány saját fejlesztésű képzési és tanúsítási eljárása, amely a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatok nemzetközi összehasonlításban is egymáshoz hasonlóan magas színvonalú kivitelezését teszi lehetővé. Ezzel a vizsgával minden ultrahangos szakorvos rendelkezik az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrumban. Az én mentorom Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász professzor volt, aki sajnos már nem dolgozik nálunk, de annak idején, amíg itt dolgozott, nagyon sokat tanultam tőle. 

Nagyon jól éreztem magam Mónikánál, egy örök emlék lesz számomra! Nevetve mentem ki a rendelőből, annyira feltöltött a vele való találkozásom, szakmailag nagyon profin vezette le a vizsgálatot, mellette pedig nagyon barátságos és emberi volt! Minden kérdésemre 100%-osan megkaptam a nyugtató válaszokat Tőle! Mindenkinek ajánlom, aki hasonló élményeket szeretne szerezni!

Piroska

Mindig pontosan fogadott, ami a magánklinikák esetében is egyre ritkább. Nagyon kedves és rendkívül türelmes. Ha rosszul feküdt a baba szeretettel visszavárt egy másik időpontban. Minden tájékoztatást részletesen megkaptam és fantasztikus felvételek készültek a kisbabámról.

Zsuzsanna

Hogyan zajlik a babamozi?

A technika fejlődésének köszönhetően már több dimenzióban vizsgálható méhen belül a magzat. Manapság akár az 5D is elérhető, ami azt jelenti, hogy egy 3D televízión, egy speciálisan ehhez tartozó szemüvegen át nézzük a magzatot. Mégis, az igazi élményt a klasszikus 3, illetve 4 dimenziós képalkotás, valamint az úgynevezett „realistic view” adja.  

A 3D vizsgálat során a magzatról egy pillanatképet készíthetünk, míg a 4 dimenziónak köszönhetően valós időben látjuk a magzat mozgását, arckifejezését.  

A realistic view használatának köszönhetően az elkészített többdimenziós kép sokkal kontrasztosabb, részletgazdagabb lesz, az ilyen kinyomtatott képeken olyan a magzat, mintha egy megszületett babát néznénk.  

A tudomány jelen állása szerint a 3, illetve 4 dimenziós vizsgálat a magzatra semmilyen káros hatással nincs. Ez egy olyan élmény, amely során a szülők már a baba megszületése előtt közelebb kerülhetnek gyermekükhöz.

Böjtös-Jugovits Mónka munka közben

Megosztás