Böjtös-Jugovits Mónika

képalkotó diagnosztikai analitikus

Böjtös-Jugovits Mónika a Géndiagnosztika egyik legrégebbi munkatársa, a kezdetektől Centrumunkban dolgozik. Szakmai munkája mellett képalkotó diagnosztikai analitikai, valamint szonográfusi végzettséget is szerzett. Mára már FMF vizsgával is rendelkező ultrahangos szakemberként és képalkotó diagnosztikai analitikusként végzi kiváló munkáját intézetünkben. 

On-line időpont foglalás

Böjtös-Jugovits Mónika a SOTE Egészségtudományi karának, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakán végzett. Szakdolgozatát a magzati ultrahang diagnosztikáról írta, diplomája megszerzése után pedig neki köszönhetően indult el centrumunkban a Babamozi szolgáltatás. A szakember ultrahangos terhesség megállapítást is végez, pácienseink legnagyobb megelégedettségére.

A folyamatosan képzés számomra alapvető

Amikor a Centrumhoz kerültem, nagyon megtetszett, amivel az orvoskollégák foglalkoznak. Úgy döntöttem, magam is belevágok a képalkotó diagnosztikai képzésbe, amit nem is bántam meg. 2011-ben kezdtem meg tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Karának Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus képzésén (képalkotó diagnosztikai analitika specializációval). Ennek befejezése után, kezdetben kizárólag babamozikkal foglalkoztam, de egyre inkább érdekelni kezdtek az ultrahangos vizsgálatok, így 2018-ban beiratkoztam a győri Széchenyi István Egyetem nőgyógyászati szonográfus szakára. Az ultrahangos gyakorlati tudásomat ez a képzés a nőgyógyászati ismeretek terén sokban kiegészítette.” – meséli Móni. 

Nemrégiben a Fetal Medicine Foundation, vagyis az FMF ultrahangos vizsgáját is sikeresen letettem: ez a licenc az alapítvány saját fejlesztésű képzési és tanúsítási eljárása, amely a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatok nemzetközi összehasonlításban is egymáshoz hasonlóan magas színvonalú kivitelezését teszi lehetővé. Ezzel a vizsgával minden ultrahangos szakorvos rendelkezik az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrumban. A mentorom Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász professzor volt, aki ugyan sajnos már nem dolgozik nálunk, de annak idején, amíg itt dolgozott, nagyon sokat tanultam tőle. 

Mindig pontosan fogadott, ami a magánklinikák esetében is egyre ritkább. Nagyon kedves és rendkívül türelmes. Ha rosszul feküdt a baba szeretettel visszavárt egy másik időpontban. Minden tájékoztatást részletesen megkaptam és fantasztikus felvételek készültek a kisbabámról.

Zsuzsanna

Nagyon jól éreztem magam Mónikánál, egy örök emlék lesz számomra! Nevetve mentem ki a rendelőből, annyira feltöltött a vele való találkozásom, szakmailag nagyon profin vezette le a vizsgálatot, mellette pedig nagyon barátságos és emberi volt! Minden kérdésemre 100%-osan megkaptam a nyugtató válaszokat Tőle! Mindenkinek ajánlom, aki hasonló élményeket szeretne szerezni!

Piroska

Hogyan zajlik a babamozi?

A technika fejlődésének köszönhetően már több dimenzióban vizsgálható méhen belül a magzat. Manapság akár az 5D is elérhető, ami azt jelenti, hogy egy 3D televízión, egy speciálisan ehhez tartozó szemüvegen át nézzük a magzatot. Mégis, az igazi élményt a klasszikus 3, illetve 4 dimenziós képalkotás, valamint az úgynevezett „realistic view” adja.  

A 3D vizsgálat során a magzatról egy pillanatképet készíthetünk, míg a 4 dimenziónak köszönhetően valós időben látjuk a magzat mozgását, arckifejezését.  

A realistic view használatának köszönhetően az elkészített többdimenziós kép sokkal kontrasztosabb, részletgazdagabb lesz, az ilyen kinyomtatott képeken olyan a magzat, mintha egy megszületett babát néznénk.  

A tudomány jelen állása szerint a 3, illetve 4 dimenziós vizsgálat a magzatra semmilyen káros hatással nincs. Ez egy olyan élmény, amely során a szülők már a baba megszületése előtt közelebb kerülhetnek gyermekükhöz.

Böjtös-Jugovits Mónka munka közben

Megosztás