Molekuláris allergiavizsgálat

Nyitvatartási idő

Hétfő: 08:00 – 18:30
Kedd: 08:00 – 18:30
Szerda: 08:00 – 18:30
Csütörtök: 08:00 – 18:30
Péntek: 08:00 – 16:30

Bejelentkezés

A hagyományos allergiatesztek mellett ma már lehetőség van molekuláris elemzésen alapuló, komponens allergiavizsgálatok elvégzésére is. Ezekkel biztos eredményt kaphatunk, hogy pontosan melyik fajta élelmiszerekre, csípésekre vagyunk allergiásak és egy-egy konkrét allergénre adott allergiás válaszreakció súlyossága is meghatározható.

Rövid videóriport a molekuláris allergiavizsgálatról Centrumunk allergológus szakorvosával, Dr Csáki Csillával

A komponens alapú allergiavizsgálatnak is nevezett módszer többféle kérdés megválaszolására is jól alkalmazható, így súlyos élelmiszerallergiák beazonosítására valamint anafilaxia okának kutatásában, pl. méh-darázscsípést követően, valamint pollenallergiák, légúti allergiák immunterápiás kezelés előtti pontos felmérésére.

A molekuláris allergiavizsgálatok során nemcsak az allergénforrásban található összes fehérje allergizáló hatása vizsgálható, hanem az egyes fehérjék külön-külön is. Mindezt az allergén fehérjék pontos, molekuláris szintű azonosítása teszi lehetővé.

Kiemelten fontos, hogy súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk vagy komoly, élelmiszerrel kapcsolatos rosszullét, pl. arc-szájdagadás esetén ez a vizsgálat lehetőséget nyújt az allergén egészen pontos azonosításában. Korábban pl. a földimogyoróra vagy bármilyen olajos magra allergiás reakciót mutató gyermekeket eltiltották egy életre az összes hasznos mogyoró-diófélétől, olajos magtól is, mivel nem volt lehetőség a pontos beazonosításra. Intézetünkben rendelkezésre áll a lehető legpontosabb vizsgálat erre, így amennyiben valaki pl. csak a földimogyoróra érzékeny, miért is ne fogyaszthatna diót, mákot, szezámmagot vagy kesudiót?

A beazonosított étel, pl. földimogyoró, kesudió esetében kockázatbecslésre is lehetőség nyílik: a következő véletlen fogyasztás mekkora veszélyt jelent az illető számára. Az allergiás reakciót kiváltó fehérjék között ugyanis magas kockázatú, súlyos allergiás reakciókat kiváltó, és alacsony kockázatú, csak enyhe tüneteket okozó allergéneket különböztetünk meg.

Ezzel a módszerrel kiszűrhetők a hagyományos IgE allergiapanelekben gyakran megjelenő un. keresztallergiák, ami azt jelenti, hogy bár pozitív a lelet, ebből nem feltétlenül következik, hogy az illető ténylegesen allergiás az adott élelmiszerre, gyümölcsre, zöldségre. Rengeteg szükségtelen diétától óvhatjuk meg a gyermekünket vagy magunkat ezzel a vizsgálattal.

Gyermekek allergiája esetén pontos választ kaphatunk arra, mekkora eséllyel növi ki a gyermek a fennálló tejfehérje, tojás- vagy egyéb ételallergiát, és hosszabb távú, évenkénti vizsgálattal pontosan követhető a kinövés folyamata. Legújabb irányelvek szerint szigorú diétára csak azonnali tüneteket kiváltó, súlyos allergia esetén van szükség. A molekuláris allergiavizsgálat segítségével, az ellenanyagszint pontos követésével ma már pontosan meg is tudjuk határozni, mikor jön el a gyermeknél az a pont, amikor a tejtermék vagy tojás először erősen hőkezelt, sült formában visszavezethető a gyermek étrendjébe. Ezzel a módszerrel lerövidíthetjük a gyerekek számára esetleg fehérjehiánnyal, növekedési elmaradással járó szigorú diétás időszakot, és elősegíthetjük az allergia mielőbbi kinövését is a fokozatos, lassú visszavezetéssel.

Pollenallergiás pácienseknél, főleg akik sokféle fűre-fára-virágra érzékenyek, a molekuláris allergiavizsgálat segítséget nyújt a hyposzenzibilizáló, hozzászoktató immunterápiás kezeléshez, az allergén pontos kiválasztásával.

Fontos hangsúlyozni, hogy allergiás tünetek jelentkezése esetén sosem ez az első választandó vizsgálat. A molekuláris tesztekre pozitív eredményű specifikus IgE-teszt vagy pozitív Prick-teszt birtokában kerülhet sor. A megfelelő molekuláris vizsgálatok kiválasztását bízzuk allergológus szakorvosra! Itt is érvényes az a szabály, hogy a több vizsgálat nem feltétlenül jelent értékesebb, a diagnózis szempontjából hasznosabb vizsgálatot. Az eredményt minden esetben klinikai allergológus szakember véleményezi.

Molekuláris allergiavizsgálat részletesen

Tovább olvasáshoz kérjük kattintson!

Megosztás

Allergológia árlista

Allergológia szakorvosi vizsgálat »
Az ár tesztet, laborvizsgálatot nem tartalmaz.
32 000 Ft
Allergológia kontroll vizsgálat
27 000 Ft
Alex teszt kiértékelése szakorvosi vizsgálattal
39 000 Ft
Alex teszt kiértékelése
27 000 Ft
Figyelem! A szakorvosi vizsgálat nélkül igényelt allergia tesztek esetében nem tudunk felelõsséget vállalni azért,
ha a páciens nem a számára megfelelõ tesztet végeztette el.
Vérvétel minden hétköznap 9:00-14:30 óra között, előzetes időpontfoglalás szükséges.
Alex teszt teljes panel »
eredmény 3 hét
79 900 Ft
Alex teszt részpanelek »
eredmény 3 hét
49 900-69 900 Ft
Inhalatív 30-as IgE panel
eredmény 2 hét
16 900 Ft
Nutritív 30-as IgE panel
eredmény 2 hét
16 900 Ft
Gyermek 16-os IgE panel
eredmény 2 hét
16 900 Ft
Egyedi allergének
allergénenként
6 000 Ft
Komponens alapú allergiavizsgálat (molekuláris) »
komponensenkénti ár
5 900 Ft
Prick-teszt
allergénenként
900 Ft