Molekuláris allergiavizsgálat

A hagyományos allergiatesztek mellett ma már lehetőség van molekuláris elemzésen alapuló, komponens allergiavizsgálatok elvégzésére is. Ezekkel biztos eredményt kaphatunk, hogy pontosan melyik fajta élelmiszerekre, csípésekre vagyunk allergiásak és többek közt egy-egy konkrét allergénre adott allergiás válaszreakció súlyossága is meghatározható.

Miért ez a ma elérhető leghatékonyabb allergiavizsgálat?

A komponens alapú allergiavizsgálattal számos, az allergiások számára kiemelten fontos kérdés megválaszolható, többek közt:
– súlyos élelmiszerallergiák beazonosítására
– gyermekkori táplálékallergiák (tej, tojás, mogyoró) kinőhetőségének, illetve annak vizsgálatára, hogy az adott étel fehérje hőkezelt formában fogyasztható-e
– szigorú megszorításokkal járó ételallergia esetén a szükséges diéta pontosítása, felesleges diéta elkerüléséhez
– anafilaxia okának kutatásában, pl. méh-darázscsípést követően
– pollenallergiák, légúti allergiák immunterápiás kezelés előtti pontos felmérésére.

A módszerrel ugyanis az allergén fehérjék pontos, molekuláris szintű azonosítása lehetséges, azaz nemcsak az allergénforrásban található összes fehérje allergizáló hatása, hanem az egyes fehérjék külön-külön is vizsgálható.

Pontos diéta meghatározás, hogy ne kelljen mindenről lemondani, ha nem muszáj

Kiemelten fontos, hogy súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk vagy komoly, élelmiszerrel kapcsolatos rosszullét esetén ez a vizsgálat lehetőséget nyújt az allergén egészen pontos azonosításában. Korábban pl. a földimogyoróra vagy bármilyen olajos magra allergiás reakciót mutató gyermekeket eltiltották egy életre az összes hasznos mogyoró-diófélétől, olajos magtól is, mivel nem volt lehetőség a pontos beazonosításra.  De ha valaki esetleg csak a földimogyoróra érzékeny, miért is ne fogyaszthatna diót, mákot, szezámmagot vagy kesudiót? A molekuláris allergiavizsgálattal ezen kérdésekre pontos válasz adható.

Ezzel a módszerrel kiszűrhetők továbbá a hagyományos IgE allergiapanelekben gyakran megjelenő un. keresztallergiák, ami azt jelenti, hogy bár pozitív a lelet, ebből nem feltétlenül következik, hogy az illető ténylegesen allergiás az adott élelmiszerre, gyümölcsre, zöldségre. Rengeteg szükségtelen diétától óvhatjuk meg a gyermekünket vagy magunkat ezzel a vizsgálattal.

Súlyos lehet? Kinőhető? A vizsgálattal erre is választ kapunk.

A beazonosított, allergiás reakciót kiváltó anyag esetében kockázatbecslésre is lehetőség nyílik azzal kapcsolatban, hogy mekkora veszélyt jelent az illető számára egy esetleges  véletlen fogyasztás? Az allergiás reakciót kiváltó fehérjék között ugyanis magas kockázatú, súlyos allergiás reakciókat kiváltó, és alacsony kockázatú, csak enyhe tüneteket okozó allergéneket különböztetünk meg, melyet a komponens alapú teszt szintén képes beazonosítani.

Gyermekek allergiája esetén pontos választ kaphatunk arra, mekkora eséllyel növi ki a gyermek a fennálló tejfehérje, tojás- vagy egyéb ételallergiát, és hosszabb távú, évenkénti vizsgálattal pontosan követhető a kinövés folyamata. Legújabb irányelvek szerint szigorú diétára csak azonnali tüneteket kiváltó, súlyos allergia esetén van szükség. A molekuláris allergiavizsgálat segítségével, az ellenanyagszint pontos követésével ma már pontosan meg is tudjuk határozni, mikor jön el a gyermeknél az a pont, amikor a tejtermék vagy tojás először erősen hőkezelt, sült formában visszavezethető a gyermek étrendjébe. Ezzel a módszerrel lerövidíthetjük a gyerekek számára esetleg fehérjehiánnyal, növekedési elmaradással járó szigorú diétás időszakot, és elősegíthetjük az allergia mielőbbi kinövését is a fokozatos, lassú visszavezetéssel.

Út az immunterápiához

Pollenallergiás pácienseknél, főleg akik sokféle fűre-fára-virágra érzékenyek, a molekuláris allergiavizsgálat segítséget nyújt a hyposzenzibilizáló, hozzászoktató immunterápiás kezeléshez, az allergén pontos kiválasztásával.

Fontos hangsúlyozni, hogy a teszt előnyei ellenére allergiás tünetek jelentkezése esetén sosem ez az első választandó vizsgálat, mert csak szakember tudja eldönteni, hogy a páciensnek a vizsgálatra hogyan van szüksége.
 A molekuláris tesztekre pozitív eredményű specifikus IgE-teszt vagy pozitív Prick-teszt birtokában kerülhet sor. A megfelelő molekuláris vizsgálatok kiválasztását bízzuk allergológus szakorvosra! Itt is érvényes az a szabály, hogy a több vizsgálat nem feltétlenül jelent értékesebb, a diagnózis szempontjából hasznosabb vizsgálatot. Az eredményt minden esetben klinikai allergológus szakember véleményezi.

Nézzék meg e rövid, négy perces videóriportot a molekuláris allergiavizsgálatról Centrumunk allergológus szakorvosával, Dr Csáki Csillával és Laboratóriumunk szakértó biológusával, Bárányné Krisán Ágnessel!

További részletek a molekuláris allergiavizsgálatról

A legördülő menü olvasáshoz kérjük kattintson!

Allergológia árlista

Vérvétel minden hétköznap 9:00-14:30 óra között, előzetes időpontfoglalás szükséges.
Alex teszt teljes panel »
eredmény 3 hét
79 900 Ft
Alex teszt részpanelek »
eredmény 3 hét
49 900-69 900 Ft
Inhalatív 30-as IgE panel
eredmény 2 hét
16 900 Ft
Nutritív 30-as IgE panel
eredmény 2 hét
16 900 Ft
Gyermek 16-os IgE panel
eredmény 2 hét
16 900 Ft
Egyedi allergének
allergénenként
6 000 Ft
Komponens alapú allergiavizsgálat (molekuláris) »
komponensenkénti ár
5 900 Ft
Prick-teszt
allergénenként
900 Ft