PSA teszt

A PSA teszt a jelenleg használt leggyakoribb teszt, amely körülbelül 70%-os pontossággal képes kimutatni a pozitív vagy negatív eredményt. Hátránya, hogy nem eléggé specifikus prosztatarákra, illetve ha a betegség már kialakult, segítségével nem lehet különbséget tenni lassan növő vagy agresszíven viselkedő daganatok között. Mivel az előzetes fizikai vizsgálat és a megnövekedett PSA-érték nem feltétlenül utal prosztatarákra, így néha felesleges a biopsziás mintavétel, de előfordulhat az is, hogy a tű nem találja el a rákos területet, így a negatív eredmény miatt a betegség kezeletlen marad.

Mit kell tudni a prosztatarák szűrésről?

A prosztatarák szűrés jelenleg több lépcsős mintavételen keresztül zajlik. A vérvétel után kapott PSA érték, és a prosztata masszázskor (DRV) a vizeletbe kerülő PCA3 gén vizsgálatát követően magas PSA érték és gyanús DRV esetén a szövetmintavétel (biopszia) segítségével állítható fel a pontos diagnózis.

  • PSA, vagy más néven prosztata specifikus antigén olyan fehérje, amelyet a normális prosztata hámsejtek termelnek és jelenléte kis mennyiségű vérből is kimutatható. Amennyiben a prosztata megbetegszik (pl. jóindulatú prosztata megnagyobbodás, gyulladás vagy rák) a PSA érték a vérben megemelkedik. A PSA teszt két fő hátránya, hogy nem eléggé specifikus prosztatarákra, illetve ha a prosztata rák már fennáll, segítségével nem lehet különbséget tenni lassan növő vagy agresszíven viselkedő daganatok között.
  • A prosztata ellenőrzésének szokásos eljárása az ún. DRV (digitális rectalis vizsgálat), melynek során az orvos a végbélen keresztül megtapintja meg a prosztatát, vizsgálva méretét és az esetleg meglévő egyéb kóros eltéréseket.
  • A gyanús DRV, vagy megemelkedett PSA érték a prosztata szövettani mintavételének (biopszia) szükségességre utal. A biopszia segítségével lehet meghatározni, hogy vajon kialakult-e prosztata rák vagy jóindulatú folyamatokról van szó. A biopsziás mintavétel a végbélen keresztül a prosztatába bevezetett ultrahang vezérelt tű segítségével történik, amivel kis szövet hengert lehet eltávolítani. Ezek a szövetminták kerülnek mikroszkópos vizsgálatra, amely végleges diagnózishoz vezet.

A PSA Prosztata Specifikus Antigén

A PSA a prosztata hámsejtek által termelt fehérje. A PSA koncentrációja a vérszérumban normálisan 3-4 ng/ml (nanogramm/milliliter) alatt van. Ez a fehérje szint a daganatos betegségeknél megemelkedik jelzi a daganat kialakulását. Azonban az emelkedés nem teljesen specifikus, mert előfordul a prosztata jóindulatú megnagyobbodásánál vagy a prosztata gyulladásos folyamatainál. Ekkor a megemelkedett PSA érték nem daganatos folyamatot jelez. A megemelkedett szint alapján gyakran végeznek prosztatabiopsziát, ám a magas PSA-szintű páciensek mintegy 75%-ánál nem találnak prosztatakarcinómát. Más esetekben a rosszul differenciált prosztatarák sejtek nem termelnek, vagy csak nagyon kis mértékben PSA-t. Ilyenkor a PSA érték nem jelez kóros elváltozás, pedig a tumor sejtek jelen vannak.