Várandósok szülés előtti felkészítése a szoptatásra, tanfolyam és tanácsadás

A szülés közeledtével egyre többet gondolunk arra, hogy miként fogjuk ellátni a kicsi gondozásával kapcsolatos teendőinket, köztük a baba szoptatását. A tanfolyam során segítséget nyújtunk a tudatos felkészüléshez, mely csökkenti az ismeretlentől való félelmet, a szorongást, segíti az anya – magzat – apa kapcsolat kialakulását, valamint, hogy a szoptatás időszaka mindenkinek harmonikus, örömteli élmény legyen. Centrumunk IBCLC laktációs szaktanácsadója, Vargyai Diána csoportos foglalkozások keretében segít Önnek átvenni a szoptatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A szoptatás nemcsak a baba számára létfontosságú táplálék biztosítását jelenti, hanem ennél sokkal többet. Az anyatej megvédi a még éretlen immunrendszerrel rendelkező újszülöttet a kórokozóktól, egyben biztosítja számára azt a személyes testi és lelki kapcsolatot, amely legalább annyira fontos, mint hogy a kicsi jól táplált legyen. A hazai és a nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásai szerint a csecsemőtáplálás legideálisabb módja a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás, majd – a megfelelő kiegészítő táplálás mellett – a szoptatás folytatása kétéves korig, vagy még tovább.

Általános probléma, hogy a csecsemők egy jelentős részét nem szoptatják annyi ideig, ameddig szükséges lenne. A magyar csecsemők körülbelül fele ezen kívül már hat hónapos életkora előtt is csecsemőtápszert kap anyatej helyett. Szaktanácsadónk minden segítséget meg fog adni Önnek ahhoz, hogy – a szoptatás során esetlegesen jelentkező problémák miatt, ha nem muszáj – ne kelljen tápszerrel helyettesítenie az anyatejet, és a lehető leghosszabb ideig szoptathassa babáját!

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, a kismamák azonban sokszor egymásnak ellentmondó információkat és tanácsokat kapnak ezzel kapcsolatban. Többféle kérdés is felmerülhet, amelyek részben a szülés utáni közvetlen időszakra, részben pedig a szülést követő első hétre vonatkoznak.

A szülés előtt álló kismamák leggyakoribb kérdései:

 • Hol érdemes aludni a babának, hogyan alakítsuk ki a szobát? Hogyan segíti ez a szoptatást?
 • Milyen eszközökre, kiegészítőkre lesz/nem lesz szükségem a szoptatás időszakában?
 • Honnét tudok tájékozódni a szakmailag helyes ajánlásokról, olvasmányokról?
 • Hogyan ismerhetem majd fel a babám jelzéseit, hogy tudok ezekre megfelelően reagálni?
 • Szoptathatok-e már a szülőszobában is?
 • Hogyan szoptassak akkor, ha a szülés császármetszéssel fog történni?
 • Meg kell-e külön tanulnom a szoptatást?
 • Meddig lesz elég az anyatej?
 • Miért nem elég jó a tápszer? Milyen hátrányai vannak?
 • Milyen segítségre lehet majd szükségem, hogy tudom a családtagokat bevonni, nekik milyen szerepük lehet?
 • A nagymamám, barátnőm azt mondta, hogy… tévhitek, amiket a tanfolyam során megbeszélünk, és eloszlatunk.

A szülés utáni első héten felmerülő leggyakoribb kérdések:

 • Hogyan kell a babát a mellemre helyezni? Hogyan érdemes pozicionálni? Mik a helyes fogások?
 • Honnan tudom, hogy mikor éhes a baba?
 • Mikor érdemes szoptatnom?
 • Hogyan tudom megelőzni az esetleges kellemetlenségeket?

A szülés közeledtével bizonyára Ön is feltette már magának ezeket a kérdéseket. Ha a kapott válaszok elbizonytalanították, akkor érdemes egy tapasztalt szakember tanácsát kérnie.

Vargyai Diána IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő évek óta ezen a területen dolgozik, és jól ismeri a kismamák szoptatással kapcsolatos aggodalmait. Szakemberünk kétféle módon tud segíteni Önnek: egyéni konzultáció keretében, vagy a szülés előtti tanfolyam keretein belül végzett csoportos foglalkozásokkal.

Az egyéni konzultációt akkor javasoljuk, ha Önnek mélyebb szorongása, félelmei vannak a szoptatással kapcsolatban, és hosszabban szeretne ezekről beszélgetni, illetve olyan anatómiai eltérése van, ami miatt attól tart, nem tud majd szoptatni.

A csoportos foglalkozásokon gyakorlatias formában, oldott légkörben vesszük át a szoptatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A szülés előtt álló kismamák számára elsősorban a csoportos foglalkozásainkat ajánljuk, mivel itt – demonstrációs baba segítségével – a gyakorlatban is kipróbálásra kerülnek a különböző fogások, pozíciók.

Szeretettel várunk minden érdeklődő kismamát és leendő apukát a „Várandósok felkészítése a szoptatásra” című tanfolyamunkra, vagy az egyéni konzultációra!

Jelentkezés a 2015.01.09-i tanfolyamra: