Dr Pethő Boglárka

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász

A fogamzásra történő felkészüléskor az a fő cél, hogy minden olyan veszélyt a minimálisra csökkentsünk, amely megzavarhatja a terhesség normális élettani menetét, ezáltal káros hatással lehet a magzat, majd a megszületés után az újszülött egészségére. Családtervezési konzultációinkat végző orvoscsapatunk legújabb tagja dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász szakorvos, aki a folyamatos szakmai fejlődés mellett azt tartja a legfontosabbnak, hogy a hozzá forduló párok minden kérdésére részletesen válaszoljon, így senkiben ne maradjanak tisztázatlan kérdések vagy félelemre okot adó bizonytalanságok a várandósság eseményeivel kapcsolatban.

Nőnek lenni a világ legnehezebb, de legszínesebb küldetése. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a munkám során rengeteg nőt ismerhettem meg és tapasztaltam meg általuk is a női lét csodáit, olykor legnehezebb pillanatait” – mondja hivatásáról dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum családtervezési teamjének legújabb szakorvosa, aki a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát, majd az egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kezdte meg szakorvosi képzését és azóta is itt dolgozik.

Miért fontosak a családtervezési vizsgálatok?

A családtervezés a gyermekvállalás tudatos előkészítését és a fogamzásra való felkészülést jelenti, amelynek folyamatába egyaránt beletartozik egy általános állapotfelmérő konzultáció, az ezt követően elvégzett rutinvizsgálatok, majd a szükséges kezelések, abban az esetben, ha a terhesség létrejöttét akadályozó vagy a terhességet veszélyeztető kórképet azonosítanánk.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban háromféle csomag is elérhető azon párok számára, akik a közeljövőben szeretnének babát vállalni. Az alap csomag részeként a legáltalánosabb vizsgálatok kerülnek elvégzésre (például a párok addigi kórelőzményének felmérése, hüvelyi ultrahang, általános vér- és vizeletvizsgálat, pajzsmirigyhormon- és D-vitamin-koncentráció mérés), a bővített és a prémium csomagokban pedig – amelyeket elsősorban a 35 feletti, a várandósság szempontjából eleve veszélyeztetettnek számító csoport számára javaslunk – már a meddőség gyakori és sokszor rejtve maradó okaként ismert inzulinrezisztenciát is vizsgáljuk. Folsavmérésre szintén sor kerül mindkét bővített csomagban, megbecslésre kerül továbbá a petesejtek száma az anti-Müllerián hormon (AMH) szintjének vizsgálatával, a párok férfi tagjánál pedig egy egyszerű mikroszkópos vizsgálatot követően tanulmányozzuk a hímivarsejteket.

„Mindenkinél olyan ellátásra törekszem, amilyenben én magam is részesülni szeretnék”

Úgy gondolom, hogy egy orvosnak rendszeresen fejlődnie kell, hiszen – az egyéb orvosi szakterületekhez hasonlóan – a szülészet-nőgyógyászatban is folyamatosan jelennek meg olyan újdonságok, amelyekkel érdemes tisztában lenni a páciensek minél naprakészebb kezelése érdekében. A szakmai fejlődésem érdekében – a mindennapos kezelő és gyógyító munka mellett – rendszeresen továbbképzéseken és kongresszusokon bővítem tudásomat” – mondja a doktornő, aki minden páciense esetében olyan ellátásra törekszik, amilyet ő is szívesen fogadna.

A doktornőhöz járok terhesgondozásra és eddig teljesen elégedett vagyok. Ritka, hogy mennyire lelkiismeretes! Nagyon alaposan, részletesen elmond mindent. Korábban nem hozzá jártam, nekem is úgy ajánlotta egy barátnőm, de az első perctől nagyon szimpatikus” – mondja róla egyik korábbi várandós páciense. „A terhességem elejétől hozzá jártam rendelésre. Minden találkozásunk alkalmával nagyon alapos volt, részletesen tájékoztatott mindenről. Soha nem volt az az érzésem, hogy idegesítem a kérdéseimmel” – írja egy másik korábbi várandós páciens.

A testünk folyamataival kapcsolatos változások, a kamaszkor, a változókor, az első várandósság, egy betegség, akár valamilyen betegségtől való félelem, számtalan kérdést vethet fel. Nagyon fontos, hogy elegendő időt fordítsunk ezek megbeszélésére, a szükséges gyógyszerek vagy beavatkozások lehetséges következményeinek a megvilágítására, így a szükséges döntések a pácienst tájékoztatva és vele együttműködve születnek meg. A szakmai kritériumok betartása mellett, a szakmai szabályok adta kereteken belül teret adok a várandósok vagy a betegség miatt hozzám fordulók elképzeléseinek. Mindez szükséges ahhoz, hogy minden helyzetben megtaláljuk a legjobb, egyénre szabott megoldásokat” – hangsúlyozza a doktornő.

Igazi siker, ha a gyógyító munka mellett a megfelelő életmód, az egészségtudatosság, a pozitív életszemlélet kialakítása révén hozzájárulhatok a hozzám fordulók női mivoltjának legörömtelibb megéléséhez. A nőgyógyászati szűrések elvégzése, betegségek kezelése mellett számomra a legszebb feladat a várandósságok végigkísérése, a szülés, születés csodájának megtapasztalása.