Dr Pálmafy Beatrix

Dr. Pálmafy Beatrix gyermekneurológus, csecsemő-gyermekgyógyász

A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban önkéntes munkát is rendszeresen végez dr. Pálmafy Beatrix gyermekneurológus, csecsemő-gyermekgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum gyermekneurológiai szakrendelésének vezetője, hogy ezzel is segítse az Erdélyben élő beteg gyermekek helyzetét. Pálmafy doktornő fő specialitása a főként beszéd- és mozgászavarokat okozó strukturális idegrendszeri fejlődési rendellenességek diagnosztikája és kezelése, valamint a koponyacsontok csecsemőkori deformitásai, amelyeket sebészeti úton ma már a legtöbb esetben meg lehet szüntetni, elkerülve ezzel az életminőséget rontó későbbi tüneteket.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen az orvosi diploma megszerzését követően a budapesti Semmelweis Egyetemen tettem gyermekgyógyászati szakvizsgát. Ez a terület vonzott a leginkább, aztán a véletlenek hozták úgy, hogy éppen a gyermekneurológia lett a fő szakterületem. A Debreceni Egyetemen a korábbi tudásanyagra alapozott ráépített gyermekneurológiai szakvizsgát is megszereztem, innentől kezdve pedig már csaknem teljesen biztos volt, hogy később ezen a területen fogok tevékenykedni” – meséli pályája kezdeteiről Pálmafy doktornő.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban nagyon jó minőségű a gyermekneurológiai ellátás, szakmai tapasztalatom nagy részét itt szereztem meg. Itt egy nagyon jó csapat alakult ki és még mindig nagyon szeretek itt dolgozni, emellett pedig a magánegészségügyben is aktívan tevékenykedem, hogy minél több gyermeknek minél hamarabb, várakozási idő nélkül segíthessek. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban dr. Herczegfalvi Ágnessel közösen visszük a gyermekneurológiai szakrendelést: ő elsősorban a vázizomrendszert érintő fejlődési rendellenességekkel foglalkozik, én pedig főként a strukturális idegrendszeri problémákkal, illetve a koponyacsontok fejlődési zavaraival” – mondja jelenlegi szakmai tevékenységéről dr. Pálmafy Beatrix gyermekneurológus, csecsemő-gyermekgyógyász.

Az epilepszia esetében felnőttkorra a gyermekek fele teljesen tünetmentessé válik

A doktornő számára – bár az utóbbi időben erre sajnos nem jutott ideje – az önkéntes munka is nagyon fontos, Csíkszeredában például rendszeresen segített az ottani epilepsziás gyermekeknek. „Az epilepszia az idegrendszer kóros kisülése, ami átmeneti működési zavarokkal jár, ez okozza a különféle tüneteket, mint például ha apró szájzugrángás tapasztalható egy gyermeknél ha a gyermek tekintete megváltozik, esetleg a szeme különböző irányba mozog. Ez a betegség gyermekkorban viszonylag gyakori: Magyarországon a gyermekek nagyjából egy százalékát érinti, felnőtteknél pedig körülbelül fél százalékra csökken. Ez azt mutatja, hogy a gyermekneurológiai kórképek sok esetben kinőhetőek, az epilepszia esetében éppen az esetek nagyjából felében. Pár év után a gyógyszeres kezelést sokszor el lehet hagyni, a korábban epilepsziás gyermek pedig tünetmentessé válik és teljesen jól fog fejlődni a későbbiekben.

Sokat fejlődtek a kezelési és a diagnosztikai módszerek is

Az epilepsziánál maradva elmondható, hogy manapság már pontosabban tudjuk diagnosztizálni és jóval előbb felismerhető a betegség, mint a korábbi évtizedekben. Ma már olyan tünetek alapján is fel tudjuk állítani az epilepszia diagnózisát, amelyekről régebben egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy erre a kórképre utalnak. Nagy általánosságban ez a többi gyermekneurológiai betegségre is igaz, ahogyan az is, hogy a kezelési lehetőségeink is sokkal jobbak, mint korábban valaha: több esetben a teljes gyógyulás is elérhető, más esetekben pedig jelentősen javítható, vagy szinten tartható a beteg gyermekek állapota” – mondja a doktornő.

Minél előbb kerül felismerésre egy rendellenesség, általában annál jobban kezelhető

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum gyermekneurológiai szakrendelésén elsősorban csecsemőkkel foglalkozom, akik fejlődésneurológiai követésre érkeznek hozzám rendszeres jelleggel. Sokat foglalkozom továbbá a koponyacsontok derfomitási zavarainak szűrésével, a bölcsődés, óvódáskorú gyermekeknek pedig elsősorban a különféle neurológiai fejlődési rendellenességek szakszerű kezelésével segítek. A megkésett beszédfejlődés vagy a mozgásproblémákat okozó finommotorikai rendellenességek diagnosztikáját és kezelését szintén elvégzem, ma már a legtöbb esetben itt is jó eredményeket tudunk felmutatni.

A legtöbb esetben természetesen nagyon fontos, hogy minél hamarabb feltárjuk a betegség pontos okát, és minél hamarabb megkezdődhessen a kezelés és a beszéd, vagy a mozgás szakszerű fejlesztése, vagy elvégezhető legyen egy-egy műtéti beavatkozás. Egy konkrét példán illusztrálva: ha már igazolt a koponyacsont strukturális fejlődési rendellenessége, akkor ez az idegsebészeti osztályon korrigálható. Ezzel pedig elkerülhető lehet, hogy a gyermeknél később különféle zavaró tünetek maradjanak fent.