Dr Mátrai Ákos

Dr. Mátrai Ákos szülész-nőgyógyász

Édesapám és a testvérem is nőgyógyászok, és bár én kezdetben nem akartam az lenni, a szakterület sokoldalúsága miatt végül mégis ezt választottam. Nagyon fontos számomra a személyes és közvetlen orvos-páciens kapcsolat, valamint a pontosság és a precizitás” – összegzi röviden a pácienseihez való hozzáállását dr. Mátrai Ákos, intézetünk Meddőségi Központjának nőgyógyásza.

A szakember 2014-ben szerzett orvosi diplomát a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, majd ezt követően Budapesten, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdett klinikai orvosként dolgozni. „A szülészet és a nőgyógyászat egy igen szerteágazó terület, izgalmas kihívásokkal. Ez egyformán igaz az ambuláns betegellátásra és a műtétekre is” – mondja a szakember, aki az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum Meddőségi Központjában családtervezéssel és a meddőség különféle okaival foglalkozik.

Miért érdemes családtervezési konzultáción részt venni?

A fogantatást megelőzően ajánlott részt venni egy családtervezési konzultáción, amelynek a családfaanalízis is részét képezi. Ez azért fontos, mert a leendő szülők családjában jelen lehetnek olyan genetikai eredetű betegségek, amelyek családi halmozódást mutatnak. Ilyenkor elvégezhető a hordozóság vizsgálata, ami információt ad arról, hogy a leendő magzatnál fennáll-e esetleg egy adott betegség megjelenési kockázata. A családtervezési vizsgálatok segíthetnek továbbá a vetélések vagy a koraszülések megelőzésében azáltal, hogy időben felismerjük az ezek hátterében álló fertőző betegségeket. Más esetekben pedig olyan problémák kerülhetnek azonosításra, amelyek meddőséghez vezethetnek: ezen rendellenességek kezelésére ilyenkor már a fogantatást megelőzően lehetőségünk adódik” – említ néhány példát a családtervezési konzultáció előnyeire a szakember.

Női eredetű meddőség: összehangolt vizsgálatok az okok felderítésére

Dr. Mátrai Ákos emellett a női eredetű meddőség okainak célzott feltárásával is foglalkozik. Ez egy igen komplex terület, hiszen a kívánt várandósság elmaradása mögött számtalan ok húzódhat meg. „A Meddőségi Központban egy 30 napos protokollt alkalmazunk, ami jelentősen rövidebb, mintha ezeket a vizsgálatokat nőgyógyászati szakrendelések keretében végeztetné el valaki. Több kiváló nőgyógyász szakember is dolgozik ebben a központban, így ha valamilyen speciális beavatkozásra van szükség, a legtöbb esetben az is megoldható házon belül. Az esetek mintegy 80 százalékában kideríthető a 30 nap alatt, hogy mi a meddőség oka, akár a pár női, akár a férfi tagjánál van jelen ez az ok.

„Minden esetben igyekszem megnyugtatni a kismamákat, ha túlzottan aggódnak”

A szakember a mindennapos orvosi tevékenysége mellett tudományos munkát is végez, amely szintén a várandóssággal kapcsolatos. „A doktori értekezésem témája a leendő anyát érintő fertőző betegségek és ezek várandósságra gyakorolt hatása. Ezen a területen még számtalan érdekes felfedeznivalónk van, így valószínűleg a doktorim elkészítését követően is aktívan foglalkozni fogok a témával. A várandósság lezajlását befolyásoló fertőző betegségeken belül kiemelten foglalkozom az influenzavírus szerepével. A vírus maga általánosságban véve nem jelent veszélyt a fejlődő embrióra, a magas láz viszont már problémákat okozhat, ezért ezt feltétlenül csillapítani kell. Itt minden esetben fontos, hogy a kismama egyeztessen orvosával arról, hogy milyen gyógyszert szedhet, hiszen egyéni érzékenység is jelen lehet, amikor egy-egy hatóanyagot kerülni érdemes.

A rendeléseimen mindig törekszem a személyességre, ez a kismamák esetében különösen fontos. Ők ilyenkor egy különösen érzékeny időszakban vannak, és hajlamosabbak jobban aggódni az apróbb dolgok miatt is. Fontos, hogy az orvos ilyenkor megnyugtató válaszokat tudjon adni, erre mindig nagyon odafigyelek. Ahogyan arra is, hogy minden vizsgálatot a lehető legpontosabban végezzek el” – emeli ki dr. Mátrai Ákos.