Dr Kocsis Éva

Dr. Kocsis Éva szülész-nőgyógyász

A nőgyógyászok többsége férfi, a nők egy része azonban idegenkedik attól, hogy intim vizsgálataikat férfiak végezzék. Centrumunkban dr. Kocsis Éva szülész-nőgyógyász várja ezeket a hölgyeket: negyven éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvosunk orvosi filozófiája, hogy minden páciens azt érezze a vizsgálatok során,hogy itt megértik, segítenek neki,bevonják az adott helyzet megoldásába, és közösen teszik meg a szükséges lépéseket egészségük érdekében.A szakember nemcsak a felnőtteket, hanem a női szakembert kereső, serdülőkorú lányokat is várja.

Bejelentkezés

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja recepciónkat a +36 1 580 8600 vagy a +36 1 580 8660 telefonszámainkon!

„1977-ben végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetemen,  negyven éve vagyok a szülészeti, nőgyógyászati pályán. Ez meglehetősen hosszú idő, amely alatt rengeteg beteggel találkoztam,közel négyezer szülést kísértem végig, és részletesen meg tudtam ismerni a problémáikat. Nemcsak szakmailag, hanem emberileg is egyre több tapasztalatom gyűlt össze, így mára könnyebben ráhangolódom arra,  hogy melyik páciensemmel milyen módon viselkedjek, mi az, amit a leginkább várnak tőlem” – mondja dr. Kocsis Éva, aki az orvosi diploma megszerzését követően nyolc évig a Kaposvári Megyei Kórházban, később Budapesten tíz évig a Schöpf-Mérei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központban dolgozott a koraszülések ellátásában.

„A Schöpf-Mérei Kórházban már nemcsak felnőtt nőkkel, hanem serdülőkorú lányokkal is foglalkoztam:a kórház  külön rendelést indított a részükre, így ennek a korosztálynak a problémáit is első kézből ismerem. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrumban indult nőgyógyászati rendelésemen a fiatalabb korosztályt is szeretettel várom, amennyiben inkább női szakemberrel szeretnék elvégeztetni az első intim vizsgálataikat” – mondja a doktornő, aki a Schöpf-Mérei Kórház megszűnését követően a Szent Imre kórházban folytatta pályafutását.

„A szülészeten  a leendő édesanyák  igényeit előtérbe helyező ellátásba kapcsolódtam be ”

„A Szent Imre Kórházban több mint húsz évet töltöttem:a nagy forgalmú kórház nőgyógyászati ambulanciáján 15 és 95 év közötti pácienseinknél mindenfajta betegséggel találkoztam, a szülőszobán pedig egy a korábbi gyakorlatnál anya- és baba barátabb szemlélet megvalósításán dolgoztunk kollégáimmal. Ennek az volt a lényege, hogy a még biztonságos kereteken belül a lehető leginkább figyelembe vegyük a várandósok  szülésre vonatkozó elképzeléseit, kéréseit. A szülések során szerzett tapasztalataim a nőgyógyászként végzett munkámat is befolyásolták, főként a tekintetben, hogy megértően és elfogadóan viszonyuljak  a hozzám orvosi segítségért forduló nőkhöz” – mondja szakmai hozzáállásáról dr. Kocsis Éva.

„Nőként kellett érvényesülnöm egy akkoriban még szinte kizárólag férfi orvosok által dominált területen”

„Az egyetemi éveim alatt nagyon sokáig pszichiáter akartam lenni, és csak az utolsó évben döntöttem a szülész- nőgyógyász pálya mellett. Ez nőként meglehetősen nagy kihívást jelentett, hiszen ez a terület még ma is inkább a férfiak által dominált , korábban pedig még sokkal inkább az volt. Az osztály vezetőm segítsége nélkül talán nehezebben érvényesültem volna, de szerencsére ő mindenben támogatott, és folyamatosan megerősített abban, hogy nőként is megállhatom a helyem ebben a fizikailag és lelkileg is komoly helytállást igénylő hivatásban.  Mára ez nagyon sokat változott, hiszen egyre több női nőgyógyásszal találkozhatunk” – mondja a doktornő.

„A nők egy része el sem tudja képzelni, hogy női nőgyógyászt válasszon: őket megnyugtatja a férfiak szaktekintélye, és könnyebben rájuk merik bízni magukat. Olyan nők is vannak azonban, akik idegenkednek attól, hogy intim problémáikkal férfi orvost keressenek fel , illetve sokkal inkább  egyenrangú partnert keresnek orvosukban.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban indult rendelésemen a női nőgyógyászt kereső hölgyeknek szeretnék segíteni abban, hogy ne érezzék kényelmetlenül magukat a nőgyógyásznál, és ne halogassák a vizsgálatokat csak azért, mert nem akarnak férfi szakorvoshoz fordulni” – mondja dr. Kocsis Éva. „Alapelvem, hogy minden páciensemet nyugodt légkörben, megértően és elfogadóan kezeljem, olyan biztonságot nyújtsak, amelyben panaszaikról nyíltan beszélhetnek ”

„Szakmai tapasztalataim visszaigazolják, hogy hozzám illő szakterületet választottam, hiszen folyamatosan voltak és vannak pácienseim. Bár végül mégsem pszichiáter lettem, a beleérző képességemet és az empátiámat nőgyógyászként is nagyon jól tudom hasznosítani: mindenkinek jól esik, ha nemcsak egyszerűen elvégzem a szükséges vizsgálatokat vagy a kezelést, hanem beszélgetünk is néhány szót egymással. Ettől oldottabbá válik a hangulat, és kevésbé érzik feszélyezve magukat azok, akik egyébként ódzkodnak a nőgyógyászati vizsgálatoktól.

Mások azért választanak női szakembert, mert így kevésbé érzik tekintélyelvűnek az orvos-beteg kapcsolatot: természetes, hogy nőként jobban tudok azonosulni a női problémákkal, mint a férfiak. Ez sokaknak  nagyon fontos szempont akkor, amikor nőgyógyászt választanak” – mondja személyes tapasztalatairól a doktornő.

„A különféle korosztályokat tekintve a serdülőkorú lányokat és fiatal felnőtteket emelném ki még egyszer, ők ugyanis – korábbi tapasztalatok hiányában – még gátlásosabbak lehetnek, és könnyebben feloldódnak egy női szakember társaságában. Nekik talán még az átlagosnál is fontosabb lehet az, hogy az első nőgyógyász orvoshoz fordulásuk során milyen szakmai és emberi hozzáállással bánnak velük, hiszen a későbbi várandósságuk, szülésük , szűrő vizsgálatra járásuk hangulata múlhat a néhány perces találkozáson ”

Bejelentkezés

Időpont egyeztetéshez kérjük hívja recepciónkat a +36 1 580 8600 vagy a +36 1 580 8660 telefonszámainkon!