Dr Gidai János

Dr. Gidai János szülész-nőgyógyász

Széleskörű érdeklődés jellemzi Centrumunk családtervezési konzultációkat vezető szülész-nőgyógyász szakorvosát, dr. Gidai Jánost: a gyógyszerek terhességre gyakorolt hatásával kapcsolatban kutatómunkát is végző szakember a meddőség okaival és a különféle nőgyógyászati betegségek endoszkópos sebészeti megoldásaival is foglalkozik, a Semmelweis Egyetem II. számú női klinikáján pedig napi szinten vesz részt a szülészeti és nőgyógyászati betegellátásban. Centrumunk családtervezési konzultációin abban segít a hozzá forduló pároknak, hogy a minimálisra csökkenjenek a magzatot és az anyát érő káros behatások, megelőzve ezzel az esetleges vetéléseket, a koraszülést és a terhesség alatt kialakuló egyéb komplikációkat.

A gyermeket tervező párokban rengeteg olyan kérdés merülhet fel a leendő várandóssággal kapcsolatban, amelyekre néha sem a könyvekben, sem az interneten nem találnak megnyugtató válaszokat. Ilyenkor érdemes felkeresni egy családtervezési konzultációt, ahol tisztázhatóak az aggodalmak, emellett az is kiderül, hogy mi mindent tehet egy-egy pár a születendő babájuk egészségéért.

Centrumunkban ezt a feladatot dr. Gidai János szülész-nőgyógyász szakorvos végzi, aki – korábbi kutatásainak és a szülészeti-nőgyógyászati ellátásban szerzett napi rutinjának köszönhetően – mára széleskörű tudással rendelkezik a magzatot potenciális veszélyeztető tényezőkről és ezek kivédésének lehetőségeiről.

„Ahogy minden orvos, először én is rezidens szakorvosként dolgoztam a klinikán. Hat évvel később, 2005-ben tettem le a szülész-nőgyógyász szakvizsgát, és mivel a betegellátás mellett a terhességgel kapcsolatos tudományos kutatások is nagyon érdekeltek, beiratkoztam a Pécsi Tudományegyetem doktori képzésére. Itt 2008-ban szereztem PhD fokozatot a különböző gyógyszerek terhességre gyakorolt hatásáról írt munkámmal, amiről később egy újabb kutatást is indítottunk: a Közép-Magyarországi Szülészeti Kollégium 2013-ban kért fel rá, hogy Bánhidy Ferenc professzor úrral közösen elemezzük tovább a gyógyszerek terhességre gyakorolt hatásait. Ez a terület még jelenleg is egy viszonylag feltáratlan területe az orvostudománynak” – mondja kutatással kapcsolatos motivációról Gidai.

Eleget tudunk-e a különféle gyógyszerek várandósság alatt történő alkalmazhatóságáról?

„A különféle gyógyszerek várandósság alatt történő alkalmazhatóságával és az egyes hatóanyagok magzatra gyakorolt potenciális negatív hatásaival azóta is aktívan foglalkozom, már csak azért is, mert ezek az ismeretek a családtervezés szempontjából is nagyon fontosak. A magzat összes szervénél megfigyelhető ugyanis egy érzékenységi periódus, amikor a nem megfelelő készítmények a leginkább károsíthatják a fejlődési folyamatokat. A hozzám forduló kismamáknak csakis abban az esetben adhatok valóban hiteles tanácsot, ha a legújabb kutatási eredményekkel is tisztában vagyok: az persze régóta egyértelmű, hogy melyek azok a készítmények, amelyek – a terhességi kortól is függően – egyértelműen és általános érvénnyel ellenjavalltak a várandósság alatt, néha azonban az addig teljesen veszélytelennek hitt gyógyszerekről is kiderülhet, hogy mégsem teljesen ártalmatlanok. Az újonnan forgalomba került gyógyszerek esetében pedig a klinikai vizsgálatok eredményeinek folyamatos nyomon követésére van szükség ahhoz, hogy megalapozott véleményt lehessen róluk mondani a várandósság alatt történő alkalmazásukat tekintve” – mondja a szakorvos.

Milyen kérdések merülnek még fel a családtervezés során?

„Hivatásom célja, hogy minden hölgy pácienseimnek egyformán segítsek, akár dolgoznak, akár gyermeket nevelnek, akár a háztartást vezetik. Minden nő számára fontos, hogy korán felismerjék a testük üzeneteit, lehetőleg megelőzve ezzel a különféle betegségek kialakulását, és elérni egy olyan testi-lelki jólétet, ami elengedhetetlen a boldog élethez” – jellemzi saját hozzáállását a terhesgondozást, ultrahang-diagnosztikai tevékenységet és teljes körű nőgyógyászati szűrővizsgálatokat is egyaránt végző szakember.

Családtervezési konzultációnkon szintén a fentiek szellemében tevékenykedik: a megfelelő vizsgálatokkal igyekszik feltárni az összes, a várandósságot valamilyen formában veszélyeztető tényezőt, amelyek így még a fogantatás előtt kezelhetőek. „Még ha nem is derül ki semmilyen probléma, a kismamának ez is egy fontos információ, hiszen nem kell a várandósság alatt váratlanul fellépő komplikációk kialakulásától tartania. Ha pedig korábban már voltak gondjai – például meddőség vagy ismétlődő vetélések – akkor a kiváltó okok feltárását követően a legszakszerűbben próbáljuk megszüntetni ezeket a gondokat. Kiemelten javaslom a konzultációt a 35 év feletti nők számára, ebben az életkorban ugyanis már nagyobb eséllyel lehetnek jelen a magzatot esetlegesen veszélyeztető különféle ártalmak. Ilyenkor még jobban oda kell figyelnünk, mint a fiatalabb kismamák esetében” – összegzi a konzultáció előnyeit és fő céljait a szakember.

„Kedves, hozzáértő, emellett bármikor, bármilyen panasszal megkereshettem. Sok-sok orvost ismerek, de úgy gondolom, hogy a hozzáállása nagyon sok orvosnak példaértékű lehet” – írja róla egyik korábbi páciense, személyesen kapott visszajelzései pedig szintén megerősítették benne, hogy érdemes külön is odafigyelni egy-egy kismamára. „Mindig örömet okoz, ha komplikáció nélkül zajlik le egy terhesség és születik meg a baba, emellett azonban a pácienseimtől kapott pozitív visszajelzések ösztönöznek a leginkább abban, hogy továbbra is az eddigi szemléletben végezzem a munkám.”