Faragó Annamária

dietetikus

Elsősorban a terhességi cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) és a cukorbetegség dietetikai kezelésére specializálódott centrumunk dietetikusa, Faragó Annamária. A Péterfy Sándor utcai Kórház vezető dietetikusaként is dolgozó szakember mottója, hogy sosem szabad feladni, mert a kellő kitartás idővel mindig meghozza a kívánt eredményeket.

On-line időpont foglalás

Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar dietetikus szakán végeztem, és rögtön az iskola befejezését követően a Péterfy Sándor utcai Kórházban kezdtem dolgozni, ahol jelenleg is vezető dietetikus vagyok, immár több mint 5 éve. A munkám során jellemzően azt tapasztalom, hogy ha fogyásról van szó, akkor a többség általában gyorsabb ütemben szeretne haladni, mint amennyi súlyvesztést hetente el tudnak érni. Fél-egy kilogrammot hetente leadni bőven elegendő! Hosszú távon a fokozatosság a legjobb, hiszen ekkor van a legnagyobb esély arra, hogy az elért eredményt tartóssá válik” – mondja a szakember.

Egy dietetikus természetesen nemcsak a fogyással foglalkozik, bár a legtöbben talán erre asszociálnak a munkánkkal kapcsolatban. Ennél azonban jóval nagyobb területet ölel fel, amivel a dietetikusok jellemzően foglalkoznak: az én egyik fő szakterületem például a terhességi cukorbetegség, szakmai nevén a gesztációs diabétesz. Ez az állapot az esetek többségében kizárólag a várandósság idejére korlátozódik, a szénhidrát-anyagcsere pedig önmagától rendeződik a szülést követően. Az viszont nagyon fontos, hogy ha a probléma kialakult, akkor időben felismerésre kerüljön, hiszen ha az állapot kezelés nélkül marad, az negatívan befolyásolhatja a fejlődő magzatot. A kezelés lényege, hogy a vércukorszint olyan szintre történő csökkentése, amely a szintén várandós, de terhességi cukorbetegséggel nem diagnosztizált hölgyek esetében tapasztalható” – mondja Faragó Annamária.

Milyen étrendbeli változtatások szükségesek terhességi cukorbetegség esetén?

Terhességi cukorbetegség fennállása esetén mindenképpen szükség van rá, hogy a szakember által javasolt étrendet kezdjük el követni. „A diéta összeállítása minden esetben személyre szabottan történik. Oda kell figyelnünk a magzat megfelelő ütemben történő gyarapodására, ahogyan az anya egészségére is. Alapelv, hogy kerülni kell a magas szénhidráttartalmú ételeket, korlátozni kell a konyhasó használatát, és előnyös, ha az ételkészítés zsiradékszegény technológiával történik. A vércukorszintet rendszeres mérni kell, naponta legalább 3-5 alkalommal: amennyiben az értékek a megfelelő tartományokba esnek – étkezés előtt 3,5–5,4 mmol/liter, étkezés után 1 órával <7,0 mmol/liter, étkezés után 2 órával pedig <6,1 mmol/liter – akkor a megfelelően összeállított diéta mellé már nem szükséges inzulinos kezelés” – mondja a dietetikus.

A dietetikai konzultáción történő részvétel minden kismamának javasolt, akinél a várandósság 24-28. hetében elvégzett szűrővizsgálat során terhességi cukorbetegséget állapítanak meg. Ugyancsak érdemes szakemberrel konzultálni abban az esetben, ha valakinek már a várandósságot megelőzően is a normálisnál magasabb volt a vércukorszintje.

Inzulinrezisztencia, PCOS és cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség dietetikai kezelésén kívül inzulinrezisztens, policisztás ovárium szindrómás páciensekkel és cukorbetegekkel is foglalkozom. Mindhárom esetben alapvető fontosságú, hogy az esetlegesen zajló gyógyszeres kezelés mellett – amennyiben erre szükség volt – a megfelelő étrend is beépüljön a mindennapokba. Az inzulinrezisztencia egyébként sokszor nem független a policisztás ovárium szindrómától, a PCOS kísérőjelenségeként ugyanis gyakran – az esetek mintegy 50-80 százalékában – az inzulinrezisztencia is megjelenik. Mindkét esetben meddőség alakulhat ki, így többek között ezért alapvető fontosságú, hogy minden érintettnél megpróbáljuk normalizálni az anyagcserét” – hangsúlyozza Faragó Annamária.

A fő cél a szövődmények elkerülése

Szenvedélyesen szeretem a szakmámat, és mindig nagyon jó érzéssel tölt el, ha segíteni tudok valakinek. Ehhez természetesen a páciensek elhatározása is szükséges, de minden segítséget megadok olyankor, ha látom, hogy valaki épp elbizonytalanodott az eredeti célkitűzését illetően. A terhességi cukorbetegség esetén valamivel nagyobb a dolgok tétje, mint amikor valaki egyszerűen csak fogyni szeretne, hiszen ennek az állapotnak – amennyiben kezeletlenül hagyják – akár igen komoly következményei is lehetnek. A magzatnál szülészeti szövődmények léphetnek fel, például vetélés, koraszülés, és császármetszés is szükségessé válhat még abban az esetben is, ha az anya természetes úton szeretett volna szülni. Az esetek egy részében agyi károsodások is keletkezhetnek a várandósság során és ismert az is, hogy a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált anyák gyermekeinél a későbbiekben nagyobb valószínűséggel jelentkezik fiatalkori elhízás, csökkent glükóztolerancia és 2-es típusú cukorbetegség. Az anya egészsége szintén veszélyben van, hiszen terhességi magas vérnyomás, másnéven preeclampsia alakulhat ki, ezen kívül megnő az esélye, hogy az anyánál később 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki. A terhességi cukorbetegség nem megfelelő kezelése esetén annak is fokozottabb lesz a kockázata, hogy az anyánál a következő várandóssága során ismét terhességi cukorbetegség alakuljon ki” – figyelmeztet a szakember.

Mindezek miatt nagyon komolyan veszem ezeket a pácienseimet, és a kezelőorvossal együttműködve minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy a kismamáknál minden az elvárt menetrend szerint alakuljon, és a várandósság, majd a szülés az említett komplikációk nélkül tudjon lezajlani.

Megosztás