Dr Kuun Ulla Titanilla

Dr. Kuun Ulla Titanilla

radiológus, ultrahang specialista

Több orvosi szakterületet is kipróbált, míg végül a radiológiáról érezte úgy, hogy igazán neki való: dr. Kuun Ulla Titanilla kiemelt szakterületét az emlő ultrahangos vizsgálatai jelentik, amelyet az emlőrákszűrésen kívül a meddőségi vizsgálatok során is alkalmaz klinikánkon.

On-line időpont foglalás

„Alapvetően természettudományos érdeklődésű vagyok, így már a gimnáziumi éveim alatt egyértelművé vált, hogy az orvosi pályát választom, hiszen ez egy olyan hivatás, ami számtalan lehetőséget nyújt a kibontakozásra. Az egyetem alatt még nem volt világos, hogy melyik az a szakterület, amire később specializálódni szeretnék, így mindennel nagyjából egyforma lelkesedéssel foglalkoztam. Az egyetem befejezése után több területen is kipróbáltam magam: műtéti szektorban, belgyógyászati osztályon, de még egy ismert magyar gyógyszergyártó cégnél is dolgoztam. Egyik helyen sem éreztem úgy, hogy ez valóban az én világom lenne, és csak ezt követően találtam rá a radiológiára, ami a leginkább illik hozzám. Erősen vizuális típus vagyok – a fotózás mindig is a szenvedélyem volt – és ezt nagyon jól tudom érvényesíteni a radiológiai képalkotásban, hiszen itt az emberi szervezet 2D-s képi leképezését tanulmányozva kell megtalálnunk a különféle szervi elváltozásokat. A korábbi, klinikumban szerzett tapasztalataimat a diagnosztikai munkám során kifejezetten hasznosítani tudom, hiszen a radiológiában a különféle szervrendszerek vizsgálata miatt több szakterület van jelen egymás mellett” – mondja pályaválasztásának hátteréről dr. Kuun Ulla Titanilla.

Kiemelt érdeklődési területem az emlők képalkotó vizsgálata

Az emlők vizsgálatára a röntgensugarakat használó mammográfia, illetve a nem ionizáló sugárzás elvén működő ultrahang és az MR vizsgálat alkalmas.

Magyarországon, ahogy Európa más országaiban is, az emlőrák tekintetében leginkább veszélyeztetett korosztály (45-65 év) számára szervezett, 2 évente esedékes mammográfiai szűrővizsgálati rendszer működik. Azonban sajnos nem csak ebben a korban alakulhatnak ki rosszindulatú emlőbetegségek, a probléma a harmincas korosztályt, vagy akár a fiatalabbakat is érintheti. Bár a mammográfiás vizsgálat sugárterhelése elenyésző, a sugárdózis csökkentésének érdekében a 35 év alatti korosztály első választandó vizsgálati módszere az ultrahang, mely alkalmanként, szűrővizsgálati jelleggel történő igénybevétele minden húsz év feletti hölgy számára javasolható az emlő tapintátos önvizsgálatának kiegészítéseként. Kiemelten fontos a rendszeres, korán megkezdett éves szűrővizsgálat az emlődaganatos családi kórelőzménnyel rendelkező hölgyek esetén.

A fiatal korosztály mellett a 65 év felettiek számára is ugyanúgy javasolt folytatni a rendszeres szűrővizsgálatokat, hiszen rosszindulatú elváltozások ilyen korban is megjelenhetnek.

Az emlő ultrahangos vizsgálatával nemcsak a kialakulóban lévő daganatok, hanem egyéb elváltozások, így például a ciszták és a nem tumoros szövetnövedékek is felismerhetők. Emlőultrahangot a meddőségi vizsgálatok során is alkalmazunk.

Az emlőultrahang mellett a komplett meddőségi kivizsgálás részét képezik a hasi ultrahangos vizsgálatok: ezzel kismedencei ultrahang is végezhető, amellyel részlegesen a méh és a petefészkek állapota is felmérhető. Fontos azonban tudni, hogy ezen szervek nem a hasfalon keresztül történő, hanem a nőgyógyász által végzett hüvelyi ultrahanggal ítélhetők meg pontosan.

A pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen a képalkotás

Hasi ultrahangvizsgálatok során több szervet is részletesen áttekintünk, így a kisebb elváltozásoktól a komolyabb problémákig, például a tumoros folyamatokig sok minden azonosítható.

A májban előforduló jóindulatú elváltozások egy része hormonális hatások következtében jelenik meg, így a fogamzásgátlót szedő hölgyekben kialakulási kockázatuk magasabb, mint az átlagpopulációban. Többek között ezekre az eltérésekre is fény derülhet a hasi ultrahangos vizsgálatok alatt, mely során egyaránt megvizsgáljuk a májat, a hasnyálmirigyet, a veséket, emellett vizsgálható a húgyhólyag, a prosztata és a méh állapota is.

Dr. Kuun Ulla Titanilla az emlő- és hasi ultrahangon túl egyaránt végez nyaki, pajzsmirigy és alsó végtagi vénás ultrahangos vizsgálatokat is. A lágyrészek és a nyirokcsomók ultrahangos vizsgálatát szintén elvégzi a doktornő, amennyiben a páciensnek erre van szüksége.

Pajzsmirigyvizsgálatokat leggyakrabban endokrinológiai tünetek esetén végzek, ilyenkor általában már belgyógyász kolléga ajánlására történik az ultrahang vizsgálat. Keringési panaszok esetén a nyaki verőerek vizsgálata javasolt, mely során nem csak az érfal szerkezetéről kapunk információt, de a véráramlást is ábrázolni tudjuk. A vizsgálat során mérhető az érfal belső rétegének vastagsága, emellett az esetleges plakkok és az általuk okozott áramlási zavarok is kimutathatók. Ezen paraméterek a stroke rizikó felmérésében alapvető fontosságúak.

Évente egyszer akár egészségesen is ajánlott lehet egy ultrahangvizsgálat

„A vérvételhez hasonlóan egy általános ultrahangvizsgálat is ajánlott lehet évente vagy kétévente akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs. A prevenciós céllal végzett vizsgálatokkal ugyanis az addig ismeretlen, tünetet nem okozó betegségek még korai, kezelhető stádiumban felderíthetők, gyógyíthatók. Az ember alapesetben persze csak panaszok esetén fordul orvoshoz, de ha egyszerűen csak tudni szeretnénk, hogy minden rendben van-e az egészségünkkel, akkor érdemes ezt rendszeresen beütemeznünk” – mondja a doktornő.

Megosztás