Spermium

A fehérvérsejtek ondóban történő jelenlétének vizsgálata (leukosperm vizsgálat)

Az immunsejtek gyulladásos folyamatok eredményeként jelennek meg az ondóban, amelynek következtében növekedhet a spermiumok szabadgyök szintje, ez pedig a DNS-állomány károsodásához vezet. Áramlási citometriás vizsgálat segítségével el lehet különíteni az egyes immunsejt-típusokat, így egyrészt a kiváltó ok könnyebben meghatározható, másrészt a kezelés is személyre szabható.

Mi a leukosperm vizsgálat célja?

A vizsgálat célja az ondóban jelenlevő immunsejtek elkülönítése, majd a sejtek mennyiségének meghatározása a sejtfelszíni markerek alapján.

Hogyan zajlik a leukosperm vizsgálat?

A hígított spermát immunfestékkel festjük meg, majd áramlási citométeren vizsgáljuk az immunsejtek mennyiségét és egymáshoz viszonyított arányát.

Lehetséges eredmények és értelmezésük

Az ejakulátumban található fehérvérsejtek gyulladásos folyamatra, fertőzésre utalnak. A vizsgálat eredményének a szükséges terápia (például célzott antibiotikumos vagy szteroid kezelés) megválasztásában van szerepe.

A leukosperm vizsgálat mellett lehetőség van továbbá egy egyszerű peroxidáz teszt (leucoscreen vizsgálat) elvégzésére is, amelynek segítségével a spermakezdemények elkülöníthetőek az immunsejtektől. Ez a teszt gyulladások, illetve magas fehérvérsejtszám és/vagy magas kereksejtszám esetén javasolható.