Mozgásfejlődési állapotfelmérés és tanácsadás

Komplex mozgásfejlődés állapotfelmérés és tanácsadás

Az internet világában a mai szülőknek nem jelent nehézséget, hogy információkhoz jussanak csecsemőjük fejlődésével kapcsolatban, azonban ezek értelmezése még nem megoldott. A szülők tüneteket észlelnek ugyan, de ezek hátterében számtalan ok állhat: banális, ártalmatlan okoktól a súlyos, figyelmeztető jelekig, melyek kiderítése korai fejlesztéssel foglalkozó szakember feladata. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum komplex mozgásfejlődés állapotfelmérés és tanácsadás szolgáltatása segít a mozgásfejlődés kisebb rendellenességeinek korrigálásához szükséges otthoni gyakorlatok elsajátításában, a helyes hordozási technikák megismerésében, és az esetleg később fellépő mozgásfejlődési rendellenességek időben történő felismerésében. Szükség esetén terápiát is biztosítunk.

Bejelentkezés

Komplex mozgásfejlődés állapotfelmérés és tanácsadás szolgáltatásunk az alábbi napokon áll a kismamák rendelkezésére:

 • szerda 9:00-14:00

Helyszín: Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum

1125 Budapest, Zalatnai utca 2. (Térkép)

Azonnali online időpontfoglaláshoz kattintson ide!

Telefonos bejelentkezéshez kérjük hívja az alábbi telefonszámot:

+36 1 580 8600

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy Centrumunkban a KOMPLEX MOZGÁSFEJLŐDÉS ÁLLAPOTFELMÉRÉS ÉS TANÁCSADÁS szolgáltatást névre szóló ajándékutalvány formájában is megvásárolhatja. Ehhez kérjük küldjön emailt az iroda@gendiagnosztika.hu emailcímünkre, amelyben megadja az utalvány kedvezményezettjének nevét, a számlázási nevet és címet. Válaszul elküldjük Önnek az ajándékutalványról szóló számlánkat, amelyet átutalással egyenlíthet ki. Az összeg beérkezése után a megvásárolt vouchert emailben küldjük el Önnek, amely kinyomtatva használható fel fizetéskor.

Gyermeklélektani kutatások bebizonyították, hogy az emberi fejlődés üteme az élet első éveiben a leggyorsabb. Ezen belül is kiemelkedő jelentősége van a nagymozgás fejlődésének, hiszen egyrészt egy év alatt egy újszülött a tudatos, mozgásra képtelen állapotból egy önállóan ülő, álló, mászó és az esetek többségében járó gyermekké válik. Másrészt az első életévben a mozgások fejlődése, új mozgás formák megjelenése erőteljesen befolyásolja a csecsemő egyéb készségeinek és értelmének fejlődését.

Ezért meghatározó jelentőségű, hogy egy csecsemő megszületésétől fogva megfelelő ritmusban és minőségben sajátítsa el a különböző testhelyzeteket ill. helyváltoztató mozgásokat. Mindehhez szüksége van egy ép mozgatórendszerre, mely magába foglalja a csont-ízület-izom-ínrendszert, megfelelő idegrendszeri érettségre és normál izomtónusra. Ha ebben a rendszerben bárhol elmaradás, hiányosság áll fenn, az azonnal megmutatkozik a csecsemő mozgásainak késésében, meglassúbbodásában vagy a mozgások minőségében jelentkező eltérésekben, torzulásokban.

Milyen tünetek jelentkezésekor érdemes hozzánk fordulnia?

Ilyen tünetek lehetnek:

 • csökkent izomtónus, gyenge izomerő
 • fokozott izomtónus, feszesség
 • meglassúbbodott mozgásfejlődés
 • különböző testtájakon és bőrön keresztül mutatkozó izomelváltozások (behúzódások, letapadások, ráncaszimmetria)
 • gyakori fej-hátrafeszítés, homorítás vagy a fejlógatás
 • hason fekvés elleni tiltakozás, hason gyakori “repülőzés” vagy a kezek erőteljes ökölbe szorítása
 • aszimmetria a testtartásban vagy a mozgásokban ( fejtartásban, végtagok használatában)
 • helyváltoztató mozgásformák (kúszás és a mászás) kimaradása vagy a kivitelezés minőségében mutatkozó eltérések
 • álló helyzetben lábújjhegyezés, bedölt boka, lábtartási-rendellenességek
 • egyes ortopédiai problémák: ferde nyak, dongaláb, csípőficam, beszűkült csípőmozgások
 • “rizikó-babák”, koraszülöttek

Egy példa a pár hónapos korban oly gyakran előforduló ferde fejtartás, aszimmetria, ami a szülők számára könnyen észrevehető, és számtalan kiváltó oka Ismeretes. Gyakran a méhen belüli tartás maradványtüneteként jelentkezik, de lehet akár a súlyos tónuszavar első tünete is. A korai mozgásvizsgálat során ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kap választ kap a szülő, és a háttérben álló okok meghatározzák a további teendőket.

Érdemes-e vizsgálatra jönnie, ha nincsenek tünetek?

Különösen elsőszülöttek esetében érdemes mozgásvizsgálatra, szűrésre elhozni a babákat akkor is, ha nincs semmi figyelmeztető jel, tünet hiszen a szabályos mozgásfejlődés állomásainak ismerete, a helyes hordozási-tartási technikák tudása és az egymásnak ellentmondó információknak tisztázása nagy segítséget jelenthet a szülők számára. Lényegében mindenkinek érdemes eljönnie a felméréssel egybekötött konzultációnkra, akinek csecsemőjének fejlődésével kapcsolatban kérdése merül fel.

Mikor érdemes hozzánk fordulnia?

A vizsgálatot egy hetes és egy éves kor között tudjuk elvégezni. Egészséges mozgásfejlődésű gyermek esetében 3-5 hónapos korban ideális a felmérés, tünetek jelentkezése esetén azonban életkortól függetlenül érdemes bejelentkeznie vizsgálatra.

Mi történik egy mozgásvizsgálat során?

Pár fontos anamnesztikus adat után, melyek a terhesség, szülés és szoptatás körülményeire vonatkoznak és az újszülött fejlettségéről árulkodnak, kezdődik a tényleges vizsgálat. Ez magába foglalja:

 • gyermek izom,-ín és kötőszövetrendszerének megfigyelése és vizsgálata ( behúzódások, beszűkült ízületi mozgás terjedelmek, “letapadások”, ránc és redőaszimmetriák)
 • izomzat tónusának vizsgálata (akár feszesebb, akár lazább az izomzat tónusa, az mindkét esetben izomerő csökkenéssel jár)
 • elemi mozgásminták és csecsemőreflexek vizsgálata
 • egyensúlyi -, és koordinációs készségek vizsgálata
 • csecsemő aktív mozgásfejlettségének felmérése ( életkorának megfelelő hely-, és helyzetváltoztatások és pozíciók)
 • csecsemő komplex fejlettségének megítélése (figyelme, játéktevékenysége, szociális érettsége révén)

Mindezek után kialakul egy kép a csecsemő fejlettségéről, az esetleges elmaradások vagy minőségi eltérések okairól és mindezek függvényében az esetleges teendőkről.

 • Megbeszéljük, hogy mik a mozgásfejlődés fontos és meghatározó állomásai, és mely időintervallumban kell ezeknek megjelennie ill. stabil tudássá válnia
 • Praktikus otthoni tanácsokat kapnak a szülők, melyek elősegíthetik gyermekük mozgásfejlődést ill. gyógyír lehet az esetleg felfedezett minimális problémákra (hordozási technikák, hason fektetési szabályok, egyszerű, a szülők által is végezhető tornagyakorlatok)
 • Szükség esetén fejlesztési módszereket javaslunk ill. segítséget nyújtunk a szülőknek a különböző módszerek közti eligazodáshoz.
Lovass Edit gyógytornász
Lovass Edit gyógytornász, Dévény szakgyógytornász1990-ben szereztem gyógytornász diplomát Budapesten. Rövid ideig dolgoztam Svájcban, egy súlyosan, halmozottan sérült gyerekeknek fenntartott intézményben, miközben megtanulhattam a német nyelvterületen oly népszerű Bobath módszert. Ezután Magyarországon mindenképp gyerekekkel foglalkozó intézményben szerettem volna elhelyezkedni. Csodálatos lehetőség volt, hogy 1992 elején az éppen akkor megalakuló Budapesti Korai Fejlesztő Központra találtam, ami több mint 20 évig volt a munkahelyem. Nagyszerű szakemberekkel dolgozhattam együtt (gyerek neurológussal, gyógypedagógusokkal, pszichológusokkal, zeneterapeutákkal, konduktorokkal stb.), számtalan módszert, szemléletet, vizsgálati teszteket ismerhettem meg. A központban heti rendszerességgel voltak belső továbbképzések, eset ismertetések, a csecsemők és kisgyermekek vizsgálatát mindig 3 szakember együttesen végezte és a terápiák során is – főleg kiscsecsemők esetében – gyakran gyógypedagógussal együtt tartottuk a foglalkozásokat. Mindezeknek köszönhetően az évek alatt kialakult egy komplex, korai fejlesztős szemléletem, látásmódom melyet a csecsemő-vizsgálatokon szeretnék kamatoztatni.
2002-ben tervezett szenzomotoros tréning terapeuta képesítést, 2007-ben Dévény szakgyógytornász diplomát szereztem.