Meddőség diéta

Dietetikai tanácsadás meddő pároknak

Meddőség a férfiaknál és a nőknél is számtalan okból kialakulhat, és az esetek egy jelentős részében az életmódváltás és a megfelelő étrend bevezetése is fontos részét képezi a kezeléseknek. Ezen esetek közé tartozik az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigyproblémák, amely mindkét nemnél meddőséghez vezethet, és ilyen a női eredetű meddőség hátterében álló policisztás petefészek szindróma, a PCOS is. A meddőség egyéb okai – például az endometriózis – esetén nincsenek speciális diéták: a helyes táplálkozás ilyenkor a szervezet általános állapotának javításával segítheti a várandósság létrejöttét.

On-line időpont foglalás Faragó Annamária dietetikus rendelésére
Azonnali on-line bejelentkezéshez kérjük kattintson ide»
„A meddőség okainak egy részénél – például ha anatómiai probléma húzódik meg a háttérben – nem állnak rendelkezésre tudományos kutatásokkal alátámasztott diéták, azokban az esetekben viszont, ha valamilyen anyagcserezavarra vezethető vissza a kívánt várandósság elmaradása, alapvető fontosságú lehet a személyre szabott, speciális diéta bevezetése” – mondja az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum dietetikusa, Faragó Annamária. A szakember hangsúlyozza: ilyenkor nem csak ideiglenes diétáról van szó, hanem általános életmódváltásról, amelynek részeként a javasolt táplálkozási szokásokat maradandóan beépítjük a mindennapjainkba.

Mikor segíthet az étrendváltás meddőség esetén?

A megfelelő, speciális étrendek elsősorban a különféle anyagcserezavarok fennállásakor segíthetik hatékonyan a várandósság létrejöttét. A meddőség hátterében a férfiaknál és a nőknél is gyakori az inzulinrezisztencia, amely viszonylag gyorsan visszafordítható a megfelelő életmódváltással és némely esetben gyógyszeres kezeléssel. A pajzsmirigy alulműködése miatt kialakuló túlsúly, elhízás megszüntetésében szintén alapvető fontosságú a megfelelő étrend, ahogyan a policisztás petefészek szindróma (PCOS) fennállásakor is. Gyógyszeres kezelésre ez utóbbinál is szükség lehet, néha azonban már a dietetikussal közösen kialakított, megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás elkezdése is elvezethet a kívánt várandósság létrejöttéhez.

Javasolt étrend inzulinrezisztencia esetén

Az inzulinrezisztencia nemcsak a nők, hanem a férfiak esetében is meddőséghez vezethet azáltal, hogy rontja a herék működését, ezáltal pedig csökkenti a tesztoszteronszintet és hímivarsejtszámot, valamint rontja a hímivarsejtek mozgékonyságát. Az inzulinrezisztenciához az esetek egy részében hasi elhízás is társul, de korántsem mindenkinél, így elhízás vagy túlsúly hiányában is érdemes kivizsgáltatni, hogy nem inzulinrezisztencia áll-e a meddőség hátterében.

Amennyiben igen, úgy a dietetikussal történő konzultáció során áttekintésre kerülnek majd – gyakorlati példákon keresztül – az alábbi fontos diétapillérek:

  • Az egyes étkezésekre ajánlott, meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátok
  • A szénhidrátok felszívódás szerinti csoportjai (gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok)
  • Ajánlott és kerülendő élelmiszerek, ételek és ételkészítési eljárások listája

Javasolt étrend pajzsmirigyproblémák esetén

A pajzsmirigyproblémák miatt kialakuló meddőség férfiak esetében igen ritka, csak a meddő férfiak mindössze 1 százalékában fordul elő. A probléma kezelhető lehet például az étrend jódtartalmának csökkentésével vagy pajzsmirigyhormonok bevitelével (hormonpótló kezelés).

Nők esetében szintén nem túl gyakori a pajzsmirigy kóros működése – főként inkább a szerv alulműködése – miatt kialakuló meddőség, de érdemes ezt is megvizsgáltatnunk. A pajzsmirigyhormonok túlzottan alacsony szintje (és az ebből adódóan kialakult lelassult alapanyagcsere, túlsúly, elhízás) diétával, illetve gyógyszeres úton általában nagyon jól kezelhető!

Javasolt étrend policisztás petefészek szindróma esetén

A policisztás petefészek szindróma nem független a már említett inzulinrezisztenciától: a tünetegyüttessel küzdő hölgyek 50-80 százalékánál van jelen valamilyen fokú inzulinrezisztencia, ami meglehetősen magas arány.

Ha az inzulinrezisztencia Önnél is diagnosztizálásra került, akkor a javasolt étrend összeállításakor elsősorban a szénhidrát-anyagcsere normalizálására fogunk koncentrálni. Jó hír, hogy bár a PCOS ma még nem gyógyítható, a tünetei azonban visszaszoríthatóak, a szövődmények pedig – mint például a meddőség – megelőzhetőek a megfelelő diéta, rendszeres testmozgás és szükség esetén gyógyszeres terápia együttes alkalmazásával.

Átfogó anyagunk az inzulinrezisztencia, illetve a policisztás petefészek szindróma összefüggéséről és kezelési lehetőségeiről

Mit hozzak magammal a dietetikai konzultációra?

A legjobb eset, ha Ön és párja Centrumunk 30 napos meddőségi kivizsgálásának részeként veszik igénybe dietetikai konzultációnkat, ekkor ugyanis minden, a meddőség feltárására irányuló vizsgálatot helyben elvégzünk, és minden leletet egyben odaadunk.

Érdemes egy hónapnál nem régebbi laboreredménnyel és táplálkozási naplóval érkezni a dietetikai konzultációra. Táplálkozási naplót is ajánlott továbbá indítanunk, amelybe beleírjuk, hogy a dietetikai konzultáció előtti napokban – ajánlott hétköznap és hétvégi nap is – mikor, milyen és mennyi ételt, italt fogyasztottunk. Ez a dokumentum segít nekünk abban, hogy minél jobban fel tudjuk mérni a hozzánk fordulók táplálkozási szokásait, a személyre szabottabb tanácsadás érdekében.

Mi történik a konzultáción?

A dietetikai konzultáció során felmérésre kerül a tápláltsági állapot (testzsír méréssel együtt), majd a megismert táplálkozási szokások, a laboreredmények és az orvosi diagnózis figyelembevételével az étrend alappillérei is meghatározásra kerülnek.

A táplálkozási tanácsadás a helyes, kiegyensúlyozott étkezési szokások kialakításának első lépése. A konzultáció során tisztázzuk az ajánlott és (némely esetben) kerülendő nyersanyagokat, ételkészítési eljárásokat. A diéta elsajátítását szolgálja a közösen összeállított mintanap és egy kis receptötletelés.

Nem ideiglenes diéta, hanem életmód!

Fontos, hogy a közösen kialakított kiegyensúlyozott étrend, mindennapi életmódjának szerves részévé váljon, és javasolt az is, hogy ezt az étrendet a várandósság létrejötte után is fenntartsa.

A táplálkozási szokások rögzülésének ellenőrzésére és az esetleges további kérdések megválaszolására kontroll időpontokat kínálunk, ahová – a táplálkozási napló folyamatos vezetésével – bátran vissza lehet jönni!