Dietetikus konzultáció

Dietetikai szaktanácsadás terhességi cukorbetegség esetén

A terhességi cukorbetegségre – ha a kismama szénhidrát-anyagcseréje a várandósságot megelőzően rendben volt – a 24-28. héten elvégzett szűrővizsgálat során derülhet fény. Ebben az esetben nem mindegy, hogy miként táplálkozunk a további hetekben, így érdemes az ilyenkor szükséges speciális étrend összeállításában jártas dietetikus szakember tanácsát kérnünk. Centrumunkban egy egyéni konzultációt követően segítünk Önnek a kezdeti lépésekben, majd a következő hetekben a javasolt diéta hatékonyságának ellenőrzésében.

On-line időpont foglalás Faragó Annamária dietetikus rendelésére
Azonnali on-line bejelentkezéshez kérjük kattintson ide»

Hogyan változtassuk meg étrendünket, ha a terhességi cukorbetegség szűrővizsgálata során a normálisnál magasabbnak bizonyul a vércukorszint-értékünk?

Elsősorban ebben segít centrumunk dietetikus tanácsadója, aki a laboreredmények és a kismama korábban követett étrendje alapján nyújt szakszerű eligazítást abban, hogy milyen élelmiszerekre és milyen mennyiségben lesz szükség az étkezés előtti és utáni vércukorértékek normális tartományban történő stabilizálására.

Általánosságban mindössze annyi mondható, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamáknak kerülniük kell a magas szénhidráttartalmú ételeket. A terhességi cukorbetegség étrendjének összeállítása ennél azonban jóval összetettebb, ezért jól jöhet, ha egy szaktanácsadó segít minket a megfelelő élelmiszerek összeválogatásában.

Kinek javasolt a dietetikai konzultációnkon történő részvétel?

Minden kismamának, akinél a várandósság 24-28. hetében elvégzett szűrővizsgálat során terhességi cukorbetegséget állapítanak meg. A konzultáción történő részvétel akkor is javasolt, ha Önnek már a terhességet megelőzően is a normálisnál magasabb volt a vércukorszintje.

Speciális étrendre nemcsak a terhességi cukorbetegség, hanem a szénhidrát-anyagcsere komplikációitól mentes várandósságok alatt is szükség lehet. Normális vércukorszint-értékek esetén akkor javasoljuk Önnek a dietetikai konzultációnkon történő részvételt, ha Ön túlsúlyos, és az ebből eredő terhességi komplikációk elkerülése érdekében szeretne változtatni az étrendjén.

Miért javasolt a dietetikai konzultációnkon történő részvétel?

Elsősorban azért, hogy a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált kismama szénhidrát-anyagcseréje biztosan rendeződhessen a szülést követően. Az esetek egy részében a szülést követően is fennmarad a magas vércukorszint, és ha ebből végül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki, azt a későbbiekben – a diéta mellett – már csak gyógyszer és/vagy inzulin alkalmazásával lehet kezelni.

A megfelelő étrendi változtatások azért is fontosak, mert így elkerülhetőek a különféle szülési komplikációk, például az extrém nagy születési súly miatt szükségessé váló császármetszés, vagy a szülés előre tervezett időpontnál hamarabb történő megindulása. A császármetszés akkor jelent problémát, ha természetes úton szerettünk volna szülni, a koraszülöttség pedig akár súlyosan is veszélyeztetheti a baba egészségét.

A dietetikai konzultáció mindezek mellett azért is előnyös, mert így Önnek nem egyedül, akár az interneten keresgélve kell a megfelelő étrendet összeállítania. Ebben egy olyan szakember segíti Önt, aki rendszeresen találkozik ezzel a problémával, így a megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezik a terhességi cukorbetegség étrendi kezelésében.

Milyen előnyei vannak, ha dietetikus felügyeli a kismamát a terhesség alatt?

A dietetikai konzultáció legfőbb előnye, hogy a magzat optimális fejlődéséhez szükséges tápanyag-bevitel biztosítva lesz a kismama számára, akkor is, ha terhességi cukorbetegség vagy túlsúly van nála jelen, és akkor is, ha teljesen egészséges.

A várandósság előtt is már meglévő túlsúllyal és a terhesség alatti elhízással kapcsolatban érdemes külön is hangsúlyozni, hogy bár túlsúly esetén elvileg bőven jutna tápanyag a magzatnak, a kismama szervezete nem feltétlenül fogja tudni a valóságban is fedezni a magzat optimális fejlődéséhez szükséges makro- és mikrotápanyagokat (fehérjék, zsírok és szénhidrátok, illetve sok más mellett a folsav, a C-vitamin vagy éppen a vas). Főként a mikrotápanyagokra igaz, hogy esetenként nagyobb mennyiségek bevitelére is szükség lehet, mint ami a terhesség előtti étrendet jellemezte.

Az előzőekben említett makro- és mikrotápanyagokon túl a megfelelő rost- és folyadékbevitel is biztosítva lesz a kismama számára, így megfelelő marad a székletképzés és az anyagcsere sem fog olyan mértékben lelassulni, amely már negatív hatásokkal járna. A magas vércukorszint koncentrációzavarokat okozhat, így ezt ha sikerül a terhesség alatt normálisnak tekinthető szintre mérsékelnünk, akkor a kismama a mindennapi teendőire is jobban oda fog tudni figyelni.

Hogyan segít a dietetikus a normál vércukorértékek elérésében?

A vércukorértékek normális tartományban történő stabilizálásához általában nincs szükség az addigi étrend drasztikus megváltoztatására. Az azonban fontos, hogy a javasolt változtatásokat napi rendszerességgel is sikerüljön betartanunk. Mire van ehhez szükségünk?

A konzultáció során – már a vércukorértékekkel kapcsolatos laboreredmények birtokában – elvégezzük a tápláltsági állapot felmérését. Ennek részeként egy egyszerű testsúly- és testmagasság-vizsgálatra kerül sor a testtömegindex meghatározásához, és elvégzünk még néhány egyéb mérést is, például a derékkörfogat vagy a testzsír mennyiségének meghatározását. Azt is felmérjük, hogy van-e esetleg bármilyen táplálékallergiája, intoleranciája vagy a terhességi cukorbetegség mellett jelenlévő társbetegsége, például epekő, refluxbetegség vagy a bélrendszer gyulladása. Ezt követően kerül sor annak meghatározásra, hogy mely élelmiszerekből és milyen mennyiségeket, milyen módon elkészítve érdemes fogyasztania. Maximálisan figyelembe vesszük korábbi táplálkozási szokásait, a változtatások ugyanis akkor a leghatékonyabbak, ha nem kell gyökeresen átszabnunk egy már megszokott és régóta követett étrendet.

A konzultáció utáni időszakban arra lesz szükség, hogy a kismama egy naplót kezdjen vezetni az étkezései során fogyasztott élelmiszerekről, valamint ezek mennyiségéről, amelyek mellett naponta feljegyzi az otthon megmért vércukorszintjét is. Az első konzultációt követő 2-3 héten belül javasolt ismét felkeresnie centrumunk dietetikusát, akivel egyeztetik az addigi étrendi változtatások eredményeit.

Ha minden rendben haladt, akkor a terhesség hátralévő idejében már nem feltétlenül van szükség újabb találkozóra, és elég a továbbiakban is betartani az addigiakat. Ha az első néhány hétben nem sikerült elérni a kívánt célt, akkor közösen megbeszéljük, hogy ennek mi lehet a fő oka, majd ezen próbálunk meg változtatni. Lehetséges, hogy Önnek szigorúbban be kell tartania a dietetikus által javasoltakat, ugyanígy azonban az is előfordulhat, hogy szakemberünknek kell módosítania az első alkalommal ajánlottakon.

 

Terhességi diéta

Terhességi diéta