Nagy Nóra Zsófia dietetikus

Nagy Nóra Zsófia dietetikus

Terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált kismamáknak és meddő pároknak is egyaránt tart dietetikai konzultációt centrumunk munkatársa, Nagy Nóra Zsófia dietetikus, aki 2015-ben a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság kongresszusán szerepelt felkért előadóként, 2016-ban pedig nemzetközi, 2018-ban európai dietetikai kongresszuson mutatta be egy poszter prezentációban a divatdiéták sikertelenségi arányáról és az életmódváltás kérdéseiről a páciensei körében készített felmérését. Nórának dietetikai diplomája mellett cukrász végzettsége is van, így szabadidejében szívesen kísérletezik a hagyományos sütemények korszerűbb, az egészséges táplálkozás alapelveihez jobban illeszkedő elkészítésén.

Szinte havonta bukkannak fel újabb és újabb divatdiéták, vagy térnek vissza az egy időre elfeledett táplálkozási irányzatok újfajta köntösben, az egészséges táplálkozás főbb alapelvei azonban gyakorlatilag ma is változatlanok: előnyben részesítendők a teljeskiőrlésű gabonafélékkel készült élelmiszerek és az alacsonyabb zsírtartalmú tej és tejtermékek, húsok, húskészítmények. Minden nap együnk zöldséget és gyümölcsöt és használjunk kevesebb zsiradékot, sót és cukrot az ételek elkészítésénél. A legjobb, ha többször eszünk, és keveset: a legideálisabb a napi 4-5 étkezés, emellett ügyeljünk a megfelelő folyadék bevitelére!

Amellett, hogy nagy vonalakban az imént említettek a legáltalánosabb táplálkozási tanácsok, figyelembe kell venni azt is, hogy minden ember szervezete egy kicsit eltérően működik. Ezért nagyon fontos a személyes konzultáció és az, hogy mindenki a neki leginkább megfelelő táplálkozási tanácsot kapja. Eltérő diéta lesz javasolható egy még egészséges, de picit túlsúlyos páciensnek, és más a helyzet, ha valaki jóval soványabb, mint amilyennek ideális esetben lennie kellene. És megint más a helyzet, ha valamilyen speciális anyagcserezavarral keresnek fel, mint például az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált kismamák” – mondja a 2013 óta dietetikusként tevékenykedő Nagy Nóra Zsófia.

Terhességi cukorbetegség és meddőség: milyen szerepe van a megfelelő táplálkozásnak?

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának elvégzését követően egy budai kórház dietetikai szolgálatának tagja lettem, és jelenleg is itt dolgozom. Három éven keresztül a kórház anyagcsere központjának lipid részlegén láttam el a dietetikai feladatokat: egyéni és csoportos oktatást egyaránt tartottam, és nem egyszer extrém módon elhízott embereknek is hatékonyan segítettem az életmódváltás táplálkozást érintő feladatainak véghezvitelében. Jelenleg a kórház kardiológiai, stroke és neurológiai osztályain végzem dietetikusi munkámat, 2015 óta pedig az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban is segítek a hozzám forduló kismamáknak és a meddő pároknak.

A terhességi cukorbetegségre – ha a kismama szénhidrát-anyagcseréje a várandósságot megelőzően rendben volt – a 24-28. héten elvégzett szűrővizsgálat során derülhet fény. Ebben az esetben nem mindegy, hogy miként táplálkozunk a további hetekben, így érdemes az ilyenkor szükséges speciális étrend összeállításában jártas dietetikus szakember tanácsát kérnünk. „Ha egy kismamánál terhességi cukorbetegséget diagnosztizálnak – ami rendszerint elmúlik a szülést követően – akkor áttekintem a laboreredményeket és a kismama korábban követett étrendjét, majd ezen információk alapján nyújtok szakszerű eligazítást abban, hogy milyen élelmiszerekre és milyen mennyiségben lesz szükség ahhoz, hogy a normális tartományba kerüljenek az étkezés előtti és utáni vércukorértékek. Annyi biztos, hogy kerülni kell majd a gyors vércukorszint emelkedést eredményező nyersanyagokat és élelmiszereket, emellett fontos még a folsav, a vas és egyéb ásványi anyag és vitamin megfelelő mennyiségű bevitele. Ha minden megfelelően alakul, akkor a kismama szénhidrát-anyagcseréje nagy valószínűséggel rendeződik majd a szülést követően” – mondja a dietetikus szakember.

Meddőség esetén szintén fontos a megfelelő táplálkozás: „Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban ma már külön Meddőségi Centrum működik, amely teljes körű meddőségi kivizsgálást nyújt azoknak a pároknak, akiknél valamilyen okból kifolyólag nem jön létre a várt várandósság. Ha szükséges, férfiak és nők esetében is speciális diéta javasolható az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigyproblémák kezelésének kiegészítésére, a női eredetű meddőség hátterében gyakran diagnosztizált policisztás petefészek szindróma, a PCOS kezelésében pedig szintén nagyon fontos szerep jut a megfelelő táplálkozásnak” – mondja a szakember.

Motivációra mindig szükség van

Régóta szenvedélyesen érdekelnek a táplálkozással kapcsolatos kérdések, emellett az embereknek is szeretek segíteni: a dietetikus szakmában ez a kettő egyesíthető, ezért választottam ezt a területet. Amellett, hogy dietetikai rendeléseket vezetek, folyamatosan képzem magam, és konferenciákon is részt veszek, ha az időm engedi. Büszke vagyok rá, hogy 2015 októberében előadhattam a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság kongresszusán, 2016 szeptemberében pedig a nemzetközi dietetikai kongresszuson is bemutathattam a divatdiéták sikertelenségi arányairól készített poszteremet. 2018 őszén pedig az európai dietetikai konferencián prezentáltam az életmódváltás motivációs tényezőiről készült kutatásunkat. Oktatok is: 2014 szeptemberétől a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ tanára lettem, ahol táplálkozástant oktatok az intézmény egyes egészségügyi képzésein. Legújabb projektem pedig, hogy befejezzem a táplálkozástudományi mesterképzést, amit 2017-ben kezdtem el.

A sikeres életmódváltás egyik alappillére a motiváció fenntartása: „A legtöbbször egy vagy két konzultáció is elegendő, hogy átadjam a legszükségesebb tudnivalókat, az azonban mindig az adott páciensen múlik, hogy végül el tudja el érni a közösen meghatározott célokat. A táplálkozástudomány alapjai lényegében nem változnak, az azonban igen, ahogyan az információkat kommunikáljuk: jó példa erre a táplálkozási piramis, amit mára felváltott az okostányér: az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozta meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie. A fő újdonság, hogy a korábbi, tápanyagalapú ajánlás helyett élelmiszercsoportokat adtak meg a szakemberek, mivel ez sokkal könnyebben értelmezhető” – mondja az utóbbi évek változásairól a dietetikus szakember.