Dr. Spánik Gábor szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

„Nagyon empatikus, kedves, türelmes, pozitív kisugárzású és mindemellett nagy tudású” – jellemzi egy korábbi páciense dr. Spánik Gábor szülész-nőgyógyász szakembert, aki szülészeti és általános nőgyógyászati tevékenysége mellett legújabban az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum meddőségi központjának munkájában is aktív szerepet vállalt. A központ specialitása egy 30 napos meddőségi kivizsgálás, amely után nagy valószínűséggel már a várandósság létrejöttét elősegítő kezelés is azonnal megkezdődhet.

„Az orvosláson belül mindenképp valamilyen manuális szakterületet szerettem volna választani, ennél konkrétabb elképzelésem az egyetem elvégzése után még nem volt. A szülészet és a nőgyógyászat szimpatikus területnek tűnt, sok kihívással, és ez maximálisan be is igazolódott – 2008-ban szakvizsgáztam, és azóta is a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának munkatársaként dolgozom” – mondja orvosi pályája kezdeteiről dr. Spánik Gábor. „A nőgyógyászaton belül a meddőségi problémák kivizsgálása és kezelése vált a fő szakterületemmé, ami a nőgyógyászat és az endokrinológia, vagyis a belső elválasztású mirigyek működésével foglalkozó belgyógyászati szakterület egyesítésének tekinthető. Nőgyógyász kollégáimmal legújabban az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban hoztunk létre egy olyan, Magyarországon nagyrészt egyedülálló központot, ahol 30 nap alatt végigvesszük a meddőség lehetséges okait feltáró diagnosztikai vizsgálatokat” – mondja a szakember.

Egy hónap alatt a legtöbbször már kideríthető a meddőség oka

„A meddőség okainak kivizsgálása és a probléma kezelése egy sok vizsgálatot igénylő, rendkívül összetett folyamat. Nem is feltétlenül csak egy ok húzódik meg a várandósság létrejöttének elmaradása hátterében, így a legcélszerűbb az összes fontos vizsgálatot mind férfi, mind női oldalról elvégeztetni. A nők esetében főként laborvizsgálatokról van szó, amelyek mindössze néhány vérvételt igényelnek, így náluk az endokrinológiai okokra szokott a leghamarabb fény derülni. Ha itt nem találunk semmilyen rendellenességet, akkor valamilyen anatómiai ok állhat a háttérben, például a petevezetékek nem megfelelő átjárhatósága. Ha anatómiailag és a férfi oldalon is minden rendben van, akkor kizárásra kell kerüljenek az immunológiai és a genetikai okok, illetve a korai vetélések egy részéért felelős véralvadási zavarok is. Ezeket a vizsgálatokat egymással párhuzamosan célszerű végezni, hogy semmi ne kerülje el a figyelmünket. Némileg leegyszerűsítve ezekkel a vizsgálatokkal végzünk egy hónap alatt, és az esetek többségében sikeresen azonosítjuk a meddőség kiváltó okát” – mondja Spánik.

„A legtöbben ilyenkorra már hosszabb ideje várnak, és szeretnék mihamarabb megtudni, hogy mi okozza a várandósság elmaradását. Jó lenne persze még gyorsabbnak lenni, egy-két nap alatt azonban sajnos nem lehet egy ennyire összetett dolog kiváltó okát felderíteni. Ha igazán alaposak akarunk lenni, akkor úgy gondolom, hogy az egy hónap valóban gyorsnak számít a meddőség okainak kivizsgálásában.”

„A meddőség lelki okai az orvos számára gyakran megfoghatatlanok, de ezzel is érdemes foglalkozni”

„Abban az esetben, ha sem a férfi, sem a női oldalon nem sikerül konkrét kiváltó okot találunk, ismeretlen eredetű meddőség lesz a hivatalos diagnózis. Lelki háttere is lehet a kívánt várandósság elmaradásának, ilyenkor pszichológiai konzultációt javaslunk. Ez egyébként akkor is hasznos lehet, ha valamilyen hormonális vagy szervi elváltozás is azonosításra került, hiszen a várandósság létrejötte egy soktényezős, komplex folyamat. Lehet, hogy épp a folyamatos negatív gondolatok okozta stressz csökkentésével segíthető a leginkább elő, hogy végül sikeresen megfoganjon a baba” – vélekedik a meddőség pszichológiai hátteréről dr. Spánik.

„Az orvosi munkát is megkönnyíti, ha személyesebb a kapcsolat”

„Az orvoslásban nemcsak a megfelelő szakmai felkészültség, hanem a jó orvos-páciens kapcsolat is fontos szerepet játszik. A megfelelő odafigyeléssel a saját munkámat is megkönnyítem, hiszen szívesebben jönnek hozzám a betegek, emellett sokkal együttműködőbbek is. A gyógyulásban a beteg is egy aktív résztvevő, és ugyan ez nem egy egzakt módon mérhető dolog, szerintem sokat számít, ha meg tudjuk beszélni egymással a pácienst érintő problémákat. Ennek persze nemcsak a nőgyógyászati betegségek vagy a meddőség kezelésében van jelentősége, hanem a szülészetben is: még ha a kismama teljesen egészséges is, érthető módon vannak aggodalmai a szüléssel kapcsolatban, ami megkönnyíthető akkor, ha előzetesen megpróbálom eloszlatni ezeket a félelmeket” – mondja saját hozzáállásáról a szülész-nőgyógyász szakember.

„Hangsúlyos persze az is, hogy szakmailag is mindig tovább képezzük magunkat. Jelenleg az endokrinológus szakvizsga megszerzésére készülök, ami egy speciálisabb, a szülészet-nőgyógyászati szakvizsgára épülő szakmai képesítés. Ez remélhetőleg nem fog különösebb nehézséget okozni, hiszen évek óta ezen a területen tevékenykedem.”