magyarenglishslovensky

A méhnyakrák okai, kialakulása és a védekezés

2010. március 9. | 14:17

Méhnyakrák akkor alakul ki, amikor a méhnyak sejtjei szabályozatlan osztódásba kezdenek. A daganat kialakulását a méhnyak felszínét borító hám különböző súlyosságú elváltozásai előzik meg: ezeket nevezzük rákmegelőző állapotoknak. Ilyenkor a normálistól eltérő méretű, alakú és számú sejtek jelennek meg. Ezek az elváltozások leggyakrabban 25 és 40 év között alakulhatnak ki. Ha nem észlelik őket időben, akkor az egyelőre még csak a méhnyak felszínén jelenlévő sejtek a mélyebb szövetrétegekbe is bejuthatnak, és ott tumorsejtekké fejlődhetnek. Innentől van szó méhnyakrákról.

Az említett rákmegelőző állapotok az esetek 99%-ában kiszűrhetőek. Ehhez a méhnyak felszínéről és a nyákcsatornából vett kenet sejttani vizsgálatára van szükség. Mivel a rákmegelőzés legfontosabb feltétele az időben történő felismerés, ezért panaszmentesség esetén is célszerű évente egy alkalommal nőgyógyászati rákszűrésen részt venni. A hagyományos vizsgálat kiegészítéseként lehetőség van a humán papillómavírussal (HPV) történő fertőzöttség kimutatására is.

A humán papillómavírus (HPV) egyes típusainak jelenléte nélkül gyakorlatilag nem alakul ki méhnyakrák, csak igen ritka esetekben. Számszerűen kifejezve ez azt jelenti, hogy a vírus valamely fajtája az összes méhnyakrákos eset legalább 99,7%-ában megtalálható. Azt is tudnunk kell azonban, hogy bár a vírus valamely fajtájával élete folyamán csaknem minden nő találkozik, a legtöbb esetben mégsem alakul ki méhnyakrák. Mi kell ahhoz, hogy daganat alakuljon ki?

A HPV-víruscsalád több mint százféle törzset foglal magába, amelyek közül jelenleg tizenhárom típusról tudható biztosan, hogy köze van a méhnyakrák kialakulásához. A rákos elváltozás kialakításáért leggyakrabban - az esetek 72 százalékában - a vírus 16-os és 18-as elnevezésű törzsei felelősek. A szervezet az esetek nagyjából 95%-ában 6-15 hónap alatt magától is legyőzi a fertőzést, és a hosszabb ideig tartó fertőzöttség sem feltétlenül vezet rákhoz. Mégis, ha a fertőzés tartósan fennáll, az az évek során növeli a rosszindulatú elváltozás kialakulásának esélyeit. Magyarországon évente közel 1200 új beteget fedeznek fel és kezelnek méhnyakrákkal, és évente körülbelül 500-an halnak bele a betegségbe. Ez igen magas arány, tekintve, hogy például Svédországban, Dániában és Norvégiában évente csak egy-két nő hal meg méhnyakrákban.

A HPV-vírus a nemi szervek bőrfelületének érintkezése útján terjed, így a fertőzés ellen az óvszer sem jelent biztos védelmet. Hogyan védekezhetünk akkor a betegség ellen? Az egyik lehetőség a HPV elleni védőoltás, amely 100%-os védelmet nyújt a vírus 16-os és 18-as törzseivel szemben. Az oltás beadása elsősorban a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott, hiszen ilyenkor még a fertőződés előtt kizárható lesz a későbbi megbetegedés. Az oltás azonban nemcsak a fiataloknak, hanem azoknak a nőknek is hasznos lehet, akik már átestek egy HPV-fertőzésen.

A másik lehetőség a szűrővizsgálat. Fontos kiemelni, hogy a méhnyak rutinszerű szűrővizsgálata a már forgalomban lévő vakcina megléte ellenére is életbevágóan fontos marad. Ennek oka, hogy az oltás nem véd a HPV olyan ritkább típusai ellen, amelyek szintén rákot okozhatnak.

Megemlítendő még, hogy a méhnyakrákos nők nem mindegyike HPV-fertőzött, a betegség kialakulásában tehát más okok is szerepet játszhatnak (bár csak nagyon ritkán). Ezek közé tartozik a dohányzás, a magasabb életkor, vagy a tartósan legyengül immunrendszer. Az egyéb, szexuálisan terjedő betegségek (chlamydia, herpesz) szintén növelhetik a kockázatot.
 

Legfrissebb háttéranyagaink

100%-os pontosságú teszt a Down-kór, a Patau-kór és az Edwards-kór szűrésére: NIFTY-teszt

Létezik egy közel 100%-os pontosságú teszt a Down-kór, a Patau-kór és az Ewards-kór szűrésére! Ez egy anyai vérteszt, amely a Down-kór és két másik kromoszóma-rendellenesség terhesség alatti felismerésre szolgál. A Down-kór szűrésében jelenleg ez az egyik legmodernebb, úgynevezett nem-invazív, vagyis vetélési kockázat nélküli eljárás. A NIFTY teszt az eddig megvizsgált 120 ezer terhességnél minden Down-, Edwards- és Patau-kóros magzatot kiszűrt, tehát a pontossága gyakorlatilag 100%. További információ: nifty-teszt.hu.

Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum