magyarenglishslovensky

Terhesség 35 felett

2010. február 20. | 15:53

A 35 vagy a 40 év felett vállalt terhességek némileg ugyan kockázatosabbak, mintha fiatalabb korban döntünk a gyermek mellett, a megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel azonban jó eséllyel ugyanúgy egészséges gyermeknek adhatunk életet.

Csökkenő termékenység

Komoly problémát jelenthet, hogy az érettebb korban vállalt terhességet - pusztán az évek múlása okán - egyre nehezebb orvosi segítség nélkül is elérni. Amíg a legtermékenyebb időszakban, a 20-30 éves kor közötti rendszeres házasélet mellett havonta körülbelül 20-25%-os eséllyel esik teherbe egy egészséges asszony, addig 40 éves kor felett az arány havonta 1% alá esik. Részben ez az oka annak, hogy a családtervező pároknak célszerű minél előbb egy családtervezéssel is foglalkozó intézményt felkeresni, ahol a termékenységi állapot gyors felmérésére minden eszköz és tapasztalat rendelkezésre áll, ezen kívül a lehetséges szövődmények megelőzésére, illetve korai felismerésére is fel vannak készülve.

Szövődmények

Idősebb korban a fogantatás után több szövődménnyel is számolni kell, tehát mindegyik terhesség veszélyeztetett lesz és ennek megfelelően fokozott gondozást igényel. A gyakoribb szövődmények közé tartozik a fenyegető koraszülés, a vetélés vagy a méhen kívüli terhesség. Gyakrabban fordul elő magasvérnyomás-, cukor- és vesebetegség és gyakoribb a méhizom jóindulatú daganata, a mióma előfordulása is. A terhességi cukorbetegség kialakulásának esélye nő a korral, így ha később vállalunk babát, a vércukorszint pontos szabályzására is szükség lehet. A terhességi cukorbetegség - orvosi nevén a gesztációs diabétesz - kizárólag a terhesség kilenc hónapja alatt fennálló kóros anyagcsere-állapot. Ennek során - a terhességi hormonok hatására - csökken a sejtek inzulin iránti érzékenysége, így átmenetileg megemelkedik a vércukorszint, maguk a sejtek mégis szőlőcukorhiányban szenvednek. A megemelkedett vércukorszint a szülés után általában magától rendeződik, így nincs szükség további kezelésre, de ismert az is, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők életük hátralévő részében nagyobb eséllyel betegszenek meg a felnőttkori, 2-es típusú cukorbetegségben.

Kromoszóma rendellenességek

Az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a kromoszómákat érintő rendellenességek. A magzat egészségét fenyegető kromoszóma-rendellenességek közül talán a Down-kór a legismertebb (a betegséget a 21-es kromoszóma triszómiája okozza, vagyis a normális kettő helyett három kromoszóma található a testi sejtekben), sajnos azonban nemcsak a Down-kór, hanem a 18-as és a 13-as kromoszómák triszómiái, vagyis az Edwards- és a Patau-kór kockázata is nő a kor előrehaladtával. Ezek a rendellenességek szerencsére a fejlettebb szűrési módszerek segítségével időben, viszonylag nagy biztonsággal felismerhetők. Célirányosan képzett, nagy tapasztalatú ultrahangos szakembereink és egy korszerű laborunk segítségével magas színvonalú szűréseket biztosítunk.

Gyakoribb a császármetszés szükségessége

35 év felett egyre több terhességgel kapcsolatos komplikáció - például magasvérnyomás, terhességi cukorbetegség vagy mélyenfekvő méhlepény - lehet jelen, amelyek szükségessé tehetik a kisbaba császármetszéssel történő kiemelését: erre az esetek több mint negyedénél kell számítani. A szülést nehezítő körülmények általában azoknál a 35 év feletti kismamáknál fordulnak elő gyakrabban, akiknek ez az első terhességük. Szintén császármetszésre lehet szükség abban az esetben, ha kettes, hármas- vagy négyesikreket várunk.

Legfrissebb háttéranyagaink

100%-os pontosságú teszt a Down-kór, a Patau-kór és az Edwards-kór szűrésére: NIFTY-teszt

Létezik egy közel 100%-os pontosságú teszt a Down-kór, a Patau-kór és az Ewards-kór szűrésére! Ez egy anyai vérteszt, amely a Down-kór és két másik kromoszóma-rendellenesség terhesség alatti felismerésre szolgál. A Down-kór szűrésében jelenleg ez az egyik legmodernebb, úgynevezett nem-invazív, vagyis vetélési kockázat nélküli eljárás. A NIFTY teszt az eddig megvizsgált 120 ezer terhességnél minden Down-, Edwards- és Patau-kóros magzatot kiszűrt, tehát a pontossága gyakorlatilag 100%. További információ: nifty-teszt.hu.

Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum