IVF

ERA teszt: a sikeres IVF érdekében

Előfordulhat, hogy bár az IVF eljárás során beültetett embriók teljesen egészségesek, azok közül mégsem tapad meg egy sem a méhnyálkahártya falában. Ha ez többször is megismétlődik, érdemes elvégeztetnie az ERA tesztet, amellyel meghatározható, hogy a teszt elvégzésének időpontjában nyitva van-e az úgynevezett implantációs ablak, azaz képes-e a méhnyálkahártyába ágyazódni a megtermékenyített és osztódásnak indult petesejt. Amennyiben az eredmény negatív, akkor a ciklus más napján kell elvégezni az embrió visszaültetését. A tesztről összegyűjtött eddigi tapasztalatok alapján a sikertelen beültetéssel küzdő IVF páciensek esetében 73 százalékra sikerült emelni a sikeres várandósságok arányát.

Tisztelt érdeklődő! Az ERA-teszt előre láthatólag 2019. február 28. után lesz elérhető centrumunkban. Előregisztráció az ismertető végén található űrlap segítségével lehetséges.

Mi a teszt célja?

Az in vitro fertilizációs (IVF) eljárások – amikor a petefészkekből kinyert petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg, majd az osztódásnak indult embriót (vagy embriókat) visszaültetik a méh üregébe – sajnos többszöri próbálkozás esetén sem mindig járnak sikerrel: néha három vagy ennél több próbálkozást követően sem tapad meg az embrió a méh nyálkahártyájában, annak ellenére, hogy látszólag minden megfelelőnek tűnik.

A visszaültetés ismétlődő kudarcát okozhatják egyrészt a beültetett embrió genetikai eltérései, ha pedig nem ez az ok, akkor a méhnyálkahártya befogadóképességével (receptivitás) van probléma. Létezik egy úgynevezett implantációs ablak, amely a menstruációs ciklus azon napjait jelöli, amikor a méhnyálkahártya alkalmassá válik az embrió befogadására (egy 24-48 órás időszakról van szó).

A nők többségénél ez az ablak kiszámítható időpontban lesz nyitva, a nők egy részénél azonban (körülbelül 30 százalékuknál) a vártnál korábban vagy épp később nyílik meg. Ezekben az esetekben az IVF sokadjára is sikertelen maradhat, annak ellenére, hogy az embrióban nincsenek genetikai eltérések, vagyis be kellene tudni ágyazódnia.

Ezekben az esetekben jelenthet megoldást az ERA (Méhnyálkahártya Befogadási Teszt), amellyel meghatározható, hogy a teszt elvégzésének időpontjában nyitva van-e az implantációs ablak (illetve, hogy a nyitottsághoz közeli időpontban vagyunk-e). Amennyiben az eredmény teljesen negatív (nem is az ablak nyílása előtti és nem is a záródása utáni időpontokban vagyunk, amiből már pontosan lehet következtetni a nyitottság időintervallumára), akkor a tesztet más időpontban is javasolt megismételni, hogy pozitív eredményt kapjunk.

Mi alapján határozható meg az implantációs ablak nyitottsága?

A módszer alapja, hogy a méhnyálkahártya-sejtek az embrió befogadására képes időpontokban eltérő mennyiségű RNS-t termelnek az embrió befogadására alkalmatlan időpontokkal összehasonlítva. Az RNS termelés mintázatai egy számítógépes algoritmussal elemezhetőek, így meghatározható, hogy az implantációs ablak nyitva van-e a menstruációs ciklus várt időpontjában.

Mire van szükség a teszt elvégzéséhez?

A teszt elvégzéséhez a méhnyálkahártyából vett mintára van szükség, amelyet az endometriális biopsziának nevezett folyamat biztosít: a méhüregbe egy vékony katétert vezetünk fel, amely nem jár fájdalommal, mindössze egy kis kellemetlenséget érezhet. A mintavétel rövid ideig tart, a teszt eredménye pedig nagyjából 2-3 hét alatt elkészül.

Kinek ajánlható még a teszt?

  • A teszt szakirodalmi adatai az IVF eljárásokra vonatkoznak, de érdemes lehet elvégeztetni a tesztet abban az esetben is, ha egyszerűen csak tudni szeretnénk, hogy mikorra érdemes időzíteni a párunkkal való együttlétünket ahhoz, hogy a legnagyobb eséllyel jöjjön létre a kívánt várandósság.
  • Ehhez hasonlóan, ha ezzel épp ellenkező a célunk, és épp a várandósság kialakulását szeretnénk elkerülni, akkor szintén hasznos információt szolgáltathat számunkra a teszt.

Szintén érdemes lehet elvégeztetni a tesztet akkor, ha nem IVF-fel, hanem inszeminációval próbálkozunk: az eredmény egy fontos támpontot adhat kezelőorvosunknak az inszemináció elvégzésének időpontjára vonatkozóan.

ERA-teszt előregisztráció

Tisztelt Érdeklődő! Tájékoztatjuk, hogy az ERA-teszt előre láthatólag 2019. február 28. után lesz elérhető centrumunkban. Amennyiben érdeklődik szolgáltatásunk iránt, kérjük adja meg nevét és elérhetőségét az alábbi űrlap kitöltésével. Amint az ERA-teszt elérhetővé válik, kollégáink értesíteni fogják Önt. Megnyugtatása végett jelezzük, hogy az űrlap kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár, nem tekintendő megrendelésnek. Együttműködését köszönjük, üdvözlettel:

Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum

Teljes név

E-mail cím

Telefonszám

Megjegyzés: