Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül a terhesség alatt

A terhesség során többféle mozgásszervi fájdalom is jelentkezhet, jellemzően a derék, a térd, a boka, illetve a váll, a nyak és a különféle nagyízületek erősebb vagy gyengébb fájdalmai. Ha a fájdalom erős, illetve hosszabb időn át is fennmarad, akkor feltétlenül kezelni kell, a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése azonban a terhesség alatt nem javasolt. Erre nyújt természetes, gyógyszeres kezelés nélküli megoldást az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán alkalmazott lágylézer terápiás kezelés. A terhesség utáni fájdalmak esetén GUNA terápiát alkalmazunk, amelyet lézeres terápiával egészítünk ki. A terhesség előrehaladtával – a kismamák többségénél – elsősorban a derékfájás szokott fokozódó kellemetlenségeket okozni. A fájdalom jelentkezésének oka, hogy a kötőszövetek és tartószalagok – a progeszteron nevű hormon hatására – lágyabbá és lazábbá válnak, így könnyebben képesek tágulni és nyúlni, amikor erre szükség van. A magzat növekedésével a súlypont egyre inkább előre kerül, ami a kötőszövetek és tartószalagok lazábbá válásával egyre nagyobb megerőltetést jelent a hátnak. A helyes testtartásra való odafigyeléssel ez valamennyire ellensúlyozható.

Szintén gyakori tünet a térd, a boka és a nagyízületek fájdalma, amit legtöbbször a kismama súlynövekedése okoz. A kötőszövetek és tartószalagok nyúlása miatt nemcsak a lábat érinthetik ezek a fájdalmak, hanem a vállat vagy a nyakat is, különösen akkor, ha a kismamának rendszeresen kell emelgetnie, vagy cipekednie. Az emelgetés elkerülhetetlen lehet abban az esetben, ha már nem az első gyerekünket várjuk, és a terhesség alatt egy másik gyermekünkről is gondoskodunk kell. A bevásárlást sem lehet mindig úgy megoldani, hogy ne kelljen legalább egyszer-egyszer hazacipelnünk valami nehezebbet.

Mit tehetünk, ha a kezdetben még csak tompán jelentkező fájdalmaink egyre erősödnek, esetleg tartóssá is válnak? Kínálkozik-e bármilyen más megoldás a fájdalomcsillapítók rendszeres, akár napi szintű szedése helyett?

Lágylézer terápiával rendszeres gyógyszerszedés nélkül is csökkenthetőek a fájdalmak

A fájdalomcsillapító gyógyszerek közül az acetaminofent vagy a klórfenamint tartalmazó készítmények ugyan terheseknek is ajánlhatóak, de ezeknél is számos tényező, például az egyénenként változó érzékenység alapján kell mérlegelni, hogy valóban adható-e egy kismamának a készítmény. Az viszont semmiképp nem javasolható – márpedig egy erősen vagy tartósan jelenlévő fájdalom esetén erre lenne szükség – hogy a kismama napi szinten alkalmazza ezeket a gyógyszereket.

Erre ajánl megoldást fájdalomambulanciánk aneszteziológus szakorvosa, dr. Szilasy Zsuzsanna, aki több éves tapasztalattal rendelkezik a fájdalmas területek lágylézeres kezelésében. A lézerfény egy rendezett, azonos hullámhosszú és azonos rezgésű fénynyaláb, amely többféle élettani hatást is gyakorol a szervezetre.

  • A lézer fokozza a kollagéntermelést, így a kezelés helyén ellensúlyozhatja valamelyest a kötőszövetek és tartószalagok nyúlását, csökkentve ezzel a fájdalomérzetet.
  • A lézersugarak kölcsönhatásba lépnek továbbá a sejtekben lévő molekulákkal, gyorsítva ezzel a sejtek szaporodását és regenerációját.
  • A kezelés hatására fokozódik a vérkeringés és javul a szövetek oxigénellátottsága.

A lágylézerrel végzett, több alkalmas kezeléssel csökkenthető, vagy akár teljesen mellőzhető a fájdalomcsillapító készítmények szedése, így maximálisan megkímélhető a növekedésben lévő magzat. A kezelést általában 4-5 alkalommal kell elvégezni, amely már érezhető eredménnyel jár. Egyes esetekben ennél több kezelésre is szükség lehet, de ez sem jelent külön megterhelést a várandós szervezet számára. Az egyszerűen alkalmazható, mellékhatások nélküli terápia során több terület is kezelhető egyidejűleg.

Bejelentkezés
Fájdalomambulancia rendelésünkre bejelentkezhet az alábbi telefonszámon:

+36 1 580 8600

Milyen fájdalmak jelentkezhetnek a szülés után?

A terhességet követően nagyon gyakori a keresztcsont és a csípőcsont között elhelyezkedő ízületek fájdalma, ami a baba szülőcsatornán történő áthaladásának a következménye. A terhesség alatt kialakult derék-, térd- és bokafájás – jellemzően a szülés alatt felhalmozott jelentősebb túlsúly miatt – ugyancsak megmaradhat a kismamák egy részénél.

A fájdalmak csillapítását itt is elsősorban két módszer, a GUNA terápia és a fentebb már említett lágylézer terápia kombinálásával végezzük. A GUNA terápia során kis mennyiségű kollagént és antioxidánsokat, vitaminokat, valamint növényi kivonatokat juttatunk a bőr alatti kötőszöveti területekre, úgynevezett mikrotűk segítségével. Ezek az anyagok regenerálják és erősítik az ízületek körüli képleteket, csökkentve ezzel a fájdalomérzetet. A mikrotűk alkalmazása nem jár fájdalommal, a kezelt területet ugyanis érzéstelenítő krémmel kenjük be a kezelések megkezdése előtt.

Ha a szülést császármetszéssel végzik, akkor elő szokott még fordulni a császármetszés hegének fájdalma is. Ez a fajta bőrfájdalom ugyancsak jól reagál a GUNA terápiával és a lágylézerrel végzett kombinált kezelésre: a kezelés további előnye, hogy a bőr rugalmasságának növelésével nemcsak a fájdalomérzet, hanem a hason egyébként megmaradó heg eltüntetésében is hatékony megoldást nyújt.