Pszichológiai tanácsadás meddőség esetén

Életvezetési tanácsadás meddőség esetén

Az úgynevezett funkcionális meddőség (gyakorisága 10-15%) esetében egyik félnél sem mutatható ki orvosi beavatkozást igénylő elváltozás, ezért leggyakrabban ilyenkor szokás a meddőség hátterében álló lelki okokról beszélni. Emellett az is gyakori, hogy a fizikai okok hátterében szintén pszichés tényezők (pszichoszomatikus tünetképződés) állnak. Ráadásul függetlenül attól, hogy lelki vagy fizikai eredetű a probléma, a kutatási eredmények szerint a meddőségi problémákkal küzdők stressz szintje gyakorlatilag megegyezik azokéval, akiket rákkal vagy szívproblémákkal diagnosztizáltak, amely szintén lelki eredetű probléma. Kétségtelen, hogy a meddőség olyan krízishelyzet, amely extrém mértékű stresszel jár, ezáltal pedig komoly pszichés kihívások elé állítja a leendő szülőket. A meddőséggel szembesülő nők 50%-a, míg a férfiak 15%-a élete legelszomorítóbb és legnehezebb kríziseként tekint erre a problémra, amely gyakran önbizalomcsökkenéshez, depressziós tünetekhez, hangulati zavarokhoz és erős szorongáshoz vezethet.

A kutatásokból szerencsére az is kiderül, hogy az említett depresszív tünetek, a szorongás, illetve a stressz csökkentésére irányuló intervencióknak köszönhetően a pszichológiai tanácsadás növeli a sikeres gyermeknemzés esélyeit, segítséget nyújt a meddőséggel kapcsolatos, és a teherbeesést nehezítő stressz kezelésében, illetve a párkapcsolaton belül felmerülő problémák megoldását is elősegíti.

A pszichológiai tanácsadás kiindulópontjai általában a következők:

  • a funkcionális meddőség hátterében rejlő lelki okok feltárása
  • segítségnyújtás olyan stratégiák elsajátításában, amelyek a gyermektelenséggel való megküzdést segítik
  • segítségnyújtás a helyzet kezelésével kapcsolatban és a döntéshozatali folymatban
  • párkapcsolati konfliktusok kezelése
  • segítségnyújtás a párok egymásközti, az orvosokkal és másokkal való kommunikációjának javításában
  • az orvosi kezelés sikertelenségével vagy általában a meddőséggel együttjáró kudarcélmények feldolgozása
  • a meddőség hátterében álló vagy a meddőség okozta stressz kezelése
  • a meddőség krízisével együttjáró fájdalmas élményekkel, tapasztalatokkal és érzelmekkel való megküzdés elősegítése

Elsődleges célunk a meddőség hátterében álló lelki tényezők feltárása, a stressz kezelése és csökkentése, illetve a funkcionális meddőség állapotának megszüntetése. A lelki okok megértésén keresztül lehetővé válik a problémához kapcsolódó érzelmek és élmények feldolgozása, illetve a pszichés akadályok legyőzése. Mindez magában foglalja a meddőséggel küzdő párok tagjainak egyéni pszichológiai támogatását és a kapcsolatban felmerülő konfliktusokkal, nehézségekkel való munkát, hiszen lényeges, hogy a párok tagjai képesek legyenek egymást biztonságosan támogatni a meddőség kritikus helyzetében is, kötődésük és párkapcsolatuk ne sérüljön, sőt, lehetőleg új szintre emelkedhessen az új kihívásokkal való megküzdés érdekében.

A szolgáltatás jelenleg nem elérhető
Tisztelt Pácienseink! A meddőségi életvezetési tanácsadás Centrumunkban jelenleg szünetel. Megértésüket köszönjük.