Az összes fontos vizsgálat egy csomagban

Magyarországon törvény írja elő a várandósgondozást. Az Országos Egészségügyi Pénztár a legfontosabb vizsgálatokat finanszírozza, ugyanakkor a genetikai kockázatokat becslő nagy érzékenységű szűréseket már nem támogatja.

Korábban, ha a kismama igényelte ezeket a részletesebb vizsgálatokat, több különböző intézményt kellett felkeresnie, esetenként több szakorvossal kellett konzultálnia. Ma már azonban ezek a vizsgálatok komplex csomagban, egy helyen is elérhetőek.

A várandósgondozás minden kismamának ajánlott annak érdekében, hogy a várandós anyuka megőrizze egészségét a kilenc hónap alatt, a magzat egészségesen fejlődjön, és a szakorvosok korán felismerjék az esetleges szövődményeket.

Aki teheti, végeztesse el a kötelező vizsgálatok mellett az ajánlott vizsgálatokat is. Ennek legegyszerűbb módja a terhesgondozási csomag, amiben minden fontosabb vizsgálat megtalálható.

A komplex terhesgondozási csomag minden kötelező és ajánlott vizsgálatot magában foglal. Az elemi, tb által is finanszírozott vizsgálatokon felül (vér- és vizeletvizsgálatok, terheléses vércukorvizsgálat, ultrahangvizsgálatok, AFP-vizsgálat és a hüvelykenetvétel) a speciálisabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő genetikai teszteket is tartalmazza. A vizsgálatok csomagban egyelőre csak a magánintézményekben érhetőek el.

A terhesgondozási csomag a következő vizsgálatokat tartalmazza:

  • Általános laborvizsgálatok: CTG-vizsgálat, Toxoplasma gondii antitest (IgM, IgG, pozitív esetben IgA), TORCH panel.
  • Ultrahangvizsgálatok: Korai vagy kontrollultrahang (12. hétig), 12. heti genetikai ultrahang, 18. heti genetikai ultrahang, 4D ultrahang (babamozi).
  • Kromoszómavizsgálat: Chorion-boholy mintavétel.
  • Down-kór kockázatbecslés anyai vérből: Kombinált teszt, integrált teszt, négyes teszt, szekvenciális szűrés.

Vélemény, hozzászólás?